Fast & Furious 7

Alkuperäinen nimi: 
Furious Seven
Julkaisuvuosi: 2015
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
137 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Furious 7
Furious 7
Furious 7
Furious 7

Seitsemänteen osaansa ennättänyt Fast & Furious -sarja jatkaa korkeaoktaanisen toimintansa puskemista faneillensa. Ratin taakse istahtaa tällä erää tosin James Wan, joka nappaa ohjakset saagaa viimeiset neljä osaa luotsanneelta Justin Linilta. Ohjaajavaihdoksesta huolimatta Furious 7 ei petä traditiotaan, vaan tarjoaa entistä suurempaa, näyttävämpää ja tällä erää myös korkealentoisempaa toimintaa autojen kyydissä.

Fast & Furious 6:n lopun yllätyspaljastuksesta liki suoraan jatkuva Furious 7 jatkaa Shaw-kuvioiden parissa, kun edellisosan päätteeksi koomaan joutuneen Owen Shaw’n (Luke Evans) iso, paha isoveli Deckard (Jason Statham) saapuu tasaamaan tilejä Domin (Vin Diesel) jengin kanssa. Täysin uudenlaisen ja häikäilemättömän vastustajan eteen joutuva tiimi joutuukin turvautumaan salaperäiseen hallituksen virkamieheen (Kurt Russell) ylipäätään löytääkseen Deckard ennen kuin on liian myöhäistä.

Chris Morganin käsissä muovailtu seitsemäs osa palauttaa sarjan taas äärimmäisen viihdyttäville urille kootessaan tutut kasvot uusien menopelien ja haasteiden eteen. Uutuudenkarheudesta huolimatta – ja osin varmasti pääosaesittäjä Paul Walkerin kesken tuotannon tapahtuneesta traagisesta menehtymisestä johtuen – tekijät nitovat kerrontaan sopivasti myös koko aiemman saagan tapahtumia ja teemoja, mikä saa kokemuksen tuntumaan samalla nostalgisena yhteenvetona koko 14-vuotisen sarjan historiasta. Walkerin menehtymisestä johtuen elokuva alleviivaa toisinaan tosin vähän liiaksi tätä tosimaailmallista tapahtumaa osana juonikuvioita, vaikka lopun tribuutti onnistuukin tavoitteessaan jopa elokuvasarjaan vasta tämän vuoden puolella perehtyneen katsojan kohdalla.

Ohjaajanvaihdos on tehnyt hyvää elokuvan rakenteelle, joka tuntui edellisosassa jo hieman kulahtaneen. Furious 7 löytääkin jälleen toimivan rytmin juonta johdattelevan kerronnan ja otteissaan pitävän toiminnan välillä. Huipputeknisen God’s Eye -ohjelman perässä pitkälti pyörivä juonikuvio ei välttämättä tarjoa kummoista, mutta se toimii hyvänä ja tarpeellisena hengähdystaukona elokuvan isompien toimintakohtausten välissä. Hahmojen välinen sanailu tuo puolestaan sopivasti sarjalle ominaista kepeyttä tilanteisiin, joskin vähän liiaksi Tyrese Gibsonin edustaman Romanin johdolla.

Furious 7:n suurin saavutus edellisosaan nähden on kuitenkin toiminnan vetävyydessä. Autot on nostettu jälleen kerran etuosaan myös ihan autopornon osalta, mutta eniten ne tarjoavat silti viihdettä erinomaisesti koreografioitujen ja nopeatempoisten kaahauskohtausten aikana. Käytännön stunteilla toteutetut hetket ovatkin kauttaaltaan tyrmistyttävän upeaa katsottavaa, ja vaikka touhu yltää jo lähes sarjakuvamaisiin sfääreihin, niin tekijöiden itsetietoisen varma asenne sekä stuntien aitous tekee kohtauksista pirun viihdyttäviä. Asiaa auttaa myös Wanin kokeilevat ja omaperäiset kamerasommitelmat, jotka pitävät toiminnan kuitenkin alituiseen fokusoituna.

Sarjakuvamaisuus korostuu myös Jason Stathamin hahmossa, jonka ylivoimaisuus ja kaikkivoipaisuus meinaa osaltaan mennä jo yli lähes surkuhupaisan koomisella tavalla. Toisaalta samaan hengenvetoon näyttelijä päästetään irti niin Dwayne Johnsonia kuin Vin Dieselia vastaan upeasti toteutetuissa lähitaisteluissa, joten pienen liioittelun voi antaa helposti anteeksi. Lähikontaktista pääsevät nauttimaan niin ikään Walker ja Michelle Rodriguez, jotka saavat vastustajiksensa idän ihmeen Tony Jaan sekä MMA-tähti Ronda Rouseyn. Furious 7 jatkaakin toiminnan osalta hyvää tasapainoa tarjoillessaan niin autojen kuin ihmisten välistä säpinää.

Furious 7 nostaa saagan takaisin genrensä kunniapaikalle tarjoamalla hölmöä mutta äärimmäisen nautittavaa viihdettä. Wanin ohjaksissa toimintaraina etenee tutun korkealentoisissa ja -oktaanisissa sfääreissä, mutta miehen kokeileva tyylittely tuo kohtauksiin uudenlaisen ja virkistävän ulottuvuuden.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
24.08.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu tarjoaa kuvan osalta kristallinkirkasta katsottavaa. Yksityiskohtien määrä ruudulla on paikoin häkellyttävän antoisaa, ja etenkin tekstuurien tarkkuus niin autojen kuin kasvojen osalta on häikäisevää. Värimaailma pistää niin ikään parastaan tarjotessaan sävykkään ja elävän annin, jota ihastella. Mustan tasokaan ei onnu hämärimmissäkään otoksissa, vaan detaljien määrä säilyy valon vähyydestä huolimatta hyvänä.

DTS-HD MA 7.1 -ääniraita ei jätä toivomisen varaa. Äärimmäisen elävä, intensiivinen ja tilakäytöltään virheetön miksaus tuo elokuvan lukuisat toiminnat olohuoneeseen. Matalat taajuudet dominoivat äänimattoa kattavasti niin sävellysten, räjähdysten kuin hevosvoimien jyllätessä ruudulla, mutta alapää ei silti peitä alleen muita tehosteita. Tilaerottelu vakuuttaa niin ikään kauttaaltaan seuratessaan toimintaa herkeämättä ja tarkasti, eikä ääniraidalta voisi juuri parempaa toivoa.

Talking Fast on käytännössä valikoitujen kohtausten kommenttiraita, jossa ohjaaja James Wanin johdolla käydään läpi elokuvan kohokohtia hieman yksityiskohtaisemmin. Kuvamateriaalilla varustettu puolituntinen syventyykin muutamiin kohtauksiin näiden teknisestä ja dramaturgisesta näkökulmasta ja antaa samalla puheenvuoron muutamille näyttelijöille.

Back to the Starting Line tarjoaa 12-minuuttisella videollaan katsauksen yksinkertaisesta alusta valtavaksi toimintafranchiseksi kasvaneelle elokuvasarjalle. Koosteessa tarkastellaan myös sarjaan seitsemännen osan myötä uusina kasvoina saapuvia näyttelijöitä hyvin pikaisesti.

Flying Cars, Snatch and Grab, Tower Jumps ja neljä erillistä Inside the Fight -koostetta käsittelevät elokuvan lukuisia toimintakohtauksia niin autojen ratissa kuin nyrkein. Yhteiskestoltaan reilun puolen tunnin edestä nähtävä materiaalia painottuu vähän liiaksi kohtausten selostamiseen kuin niiden teknisiin taustoihin syventymiseen, mutta anti on silti varsin mielenkiintoista kuunneltavaa ja katsottavaa.

The Cars of Furious esittelee puolestaan nimensä mukaisesti seitsemännen osan uudet autot pikaisesti lävitse, kun taas Race Wars keskittyy samannimiseen tapahtumaan, joka esiteltiin sarjan ensimmäisessä elokuvassa.

Lisäksi levylle on tallennettu neljä poistettua kohtausta ja musiikkivideo Wiz Khalifan ja Charlie Puthin See You Again -kappaleesta. Myös Fast and Furious -teemainen huvipuisto saa vajaan kymmenminuuttisen Making of Fast & Furious Supercharged Ridesta.