Everest

Julkaisuvuosi: 2015
Everest
K-12
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
3D: 
4,5 tähteä 3D:lle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
121 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Everest
Everest
Everest
Everest

Baltasar Kormákur tavoittelee korkeuksiin uutukaisohjauksellaan Everest, joka seuraa vuoden 1996 tragedian etenemistä Mount Everestilla. 12 ihmisen hengen vaatinut onnettomuus oli vuoteen 2014 saakka pahin tapahtuneista ja päätyi monien tapahtumasta selvinneiden kirjojen aiheeksi. Samat selviytymiskertomukset toimivat myös elokuvan lähteenä.

Tapahtumat on sovittanut valkokankaalle William Nicholson ja Simon Beaufoy, jotka vievät katsojat retkikunnan matkaan bussipysäkiltä lähtien. Yksittäisen henkilön kautta kerrotun tarinan sijaan Everest laajentaa linssinsä koko porukkaan, joskin nostaa selkeästi muutamat kiipeilijät muita näkyvämmin esille. Varsinaisesta hahmokehityksestä saati mitenkään syvällisemmästä -tutkielmasta ei voida kuitenkaan puhua, vaan Kormákur keskittyy ennemmin kuvaamaan tapahtumia hivenen etäiseksi – joskin paikoin ihan jännittäväksi – jäävänä kokijana.

Everest onkin monelta osin lähinnä maailman suurimman vuoren huipulle sijoittuva katastrofielokuva, joka välttää suurimmat ylilyönnit perustumalla tositapahtumiin. Hahmojen välisissä keskusteluissa pyritään hieman nostamaan motiiveja näin vaarallisen harrastuksen taustoille, sekä osin kyseenalaistamaan extreme-urheilun kaupallistamista, mutta monet ajatukset nostetaan lähinnä vain ilmoille puuttumatta niihin sen kummemmin. Synkästä lopputulemasta johtuen elokuvasta puuttuu myös temaattinen pohja ihmisyyden sinnikkyydestä tai selviytymisvietistä, ja pääosaan nousee pikemminkin Mount Everest itse ja luontoäidin vaarallisuus.

Kerronta sattuu olemaan myös mielekkäintä dialogin siirtyessä luonnon voimille. Mount Everestin hyytävä kylmyys tuntuu paikoin välittyvän iholle asti, ja Kormákur tekee parhaansa pitääkseen rainan samanaikaisesti viihdyttävänä ja jännittävänä. Miljöön potentiaalisuudesta huolimatta ohjaaja ei sorru kuitenkaan vaarojen ylidramatisointiin, vaan eri onnettomuudet esitetään lähes kylmäävän tavanomaisina tilanteina. Monet sommitelmista ovatkin yhtaikaa kauniita ja vaarallisen tuntuisia.

Silti elokuvasta puuttuu tietty otteissaan pitävä emotionaalinen lataus, joka johtuu kuvaustyylin ohella myös hivenen etäiseksi jäävistä hahmoista. Laajan hahmokatraan vuoksi yksittäisistä henkilöistä ja näiden persoonista saa kyllä pintapuoleisen kuvan, mutta hahmoja on vaikea sanoa mitenkään erityisen persoonallisiksi. Varsinaisia suorituksissa ei sentään ole moitittavaa.

Everest tuo tositapahtuman tragedian näyttävänä viihdeteoksena valkokankaalle, mutta etäiseksi jäävät henkilöhahmot ja kuvaus jättävät hieman kylmäksi.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
08.02.2016
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuva ei jätä toivomisen varaa, vaan terävä anti esitellään vakuuttavalla tarkkuudella ja yksityiskohtien paljoudella alusta lähtien. Pääosin vaalean eri sävyissä tapahtuvat kohtaukset tarjoavat silti paljon tiirailtavaa, ja vähäiset värisävyt loistavat kirkkaudellaan erinomaisesti perusleireillä ja elokuvan alkukohtauksessa. Myös mustan taso on kauttaaltaan vakuuttava.

3D-kuva ei jää vajaalla ulottuvuudella varustettua kumppaniaan sen heikommaksi. Terävyys, sävykkyys ja kokonaisvaltainen vakuuttavuus säilyvät erinomaisina myös lasien läpi katseltuna, mutta kolmiulotteisuuden tuoma lisäsyvyys tuo elokuvaan toisenlaista puhtia. Tehostetta hyödynnetään myös täysin luonnollisin keinoin heittämättä mitään kohti katsojaa, mikä tuo valtavan vuoren massiivisuuden ja sen vaarallisuuden aidosti iholle. Muutamien hämärän aikaan tapahtuvien kohtausten taustat jäävät tosin aavistuksen epäselviksi, mikä on pieni kolhu muutoin erinomaisessa 3D-kokemuksessa.

Dolby Atmos -ääniraita tarjoaa alusta lähtien vakuuttavan intensiivisen ja moniulotteisen kuuntelukokemuksen. Miksaus yltää luonnollisesti parhaimpaansa korkean vuoren luona, mutta tilakäyttöä hyödynnetään laajalti pitkin elokuvaa. Takakanavat täyttyvätkin niin paikallisten hälinästä kuin kylmästä viimasta vakuuttavan paikannuksen ja dynamiikan kera. Matalat taajuudet tuovat puolestaan oman painonsa kokemukseen, ja kokonaisuus on äärimmäisen immersiivinen ja kaikkinensa vakuuttava äänielämys.

Kommenttiraidalla kuullaan ohjaaja Baltasar Kormákuria, joka kertoilee laajalti elokuvan tuotannosta ja siinä kohdatuista vaikeuksista, sekä käsittelee myös tapahtumien taustalla olleita oikeita henkilöitä ja kuinka heidät on sovitettu osaksi näytelmää.

Race to the Summit: The Making of Everest tarjoaa kymmenminuuttisen katsauksen elokuvan tuotantoon, tarinan tärkeyteen ja lopullisen tuotteen autenttisuuteen. Koosteessa sivutaan myös paikan päällä toteutettujen kuvausten haasteita ja etuja.

Samoja aiheita käsitellään myös hivenen laajemmin kolmessa lyhyessä koosteessa. Learning to Climb katsastaa puolestaan lyhyemmin näyttelijöiden silmin elokuvan haasteisiin sekä siihen valmistautumiseen, kun taas A Mountain of Work keskittyy muutamien vuoren kohokohtien rakentamiseen studiolla. Aspiring to Authenticity: The Real Story antaa puheenvuoron puolestaan tapahtuneessa menehtyneiden ystäville ja sukulaisille.