Exodus: Gods and Kings

Julkaisuvuosi: 2014
Exodus: Gods and Kings
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
26.12.2014
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
151 minuuttia

MEDIA

Exodus: Gods and Kings
Exodus: Gods and Kings
Exodus: Gods and Kings
Exodus: Gods and Kings

Raamatullisten elokuvien sarja jatkuu Ridley Scottin ohjaksissa. Exodus: Gods and Kings tuo Vanhan testamentin sivuilta kankaalle tutun tarinan Mooseksesta, Egyptin kymmenestä vitsauksesta ja israelilaisten kansanpaosta Kanaaninmaahan. Scottin käsissä elokuva on myös tarina kahdesta veljeksestä, Mooseksesta (Christian Bale) ja Ramsesista (Joel Edgerton), jotka ajautuvat ennusteiden vuoksi toisiaan vastaan.

Agnostikoksi itsensä tunnustava Scott ohjaa kolmentuhannen vuoden takaisesta tapahtumasta kylmän, tunteettoman ja jumalattoman kuvauksen, joka hukkuu massiivisten tehosteiden ja toiminnallisten kohtausten alle. Adam Cooperin, Bill Collagen, Jeffrey Cainen ja Steven Zaillianin käsikirjoitus on oppikirjamainen kertaus pyhäkouluissa opetetusta tarinasta, joka paisutetaan valtavan budjetin tuella kankaalle yhdeksi suureksi mutta pinnalliseksi eepokseksi. Näkymät ovat kyllä kauttaaltaan komeat, mutta sisältö ei resonoi.

Tyhjyyden tunne vaivaa niin yksittäisiä kohtauksia, lavasteita kuin hahmojakin. Suureellisista elokuvistaan tunnettu Scott astuu jo toistamiseen harhaan uutukaisellaan, eivätkä näyttävät tietokonetehosteet onnistu kaappaamaan ohjaajan aiempien tuotosten eeppisyyttä. Kymmenen vitsausta – vaikkakin raamatullista kokoluokkaa – jäävät lähinnä nopeiksi tarinallisiksi pakotteiksi, jotka heitetään ruudulle lähes koomisin seurauksin, ja Punaisenmeren jakautuminen jää lopulta vain naurettavan dramaattiseksi rekvisiitaksi päähenkilöiden viimeiselle kohtaamiselle.

Suurellisista tehosteista huolimatta Exodus: Gods and Kings pyrkii kuvamaan tapahtumat henkilökohtaisella tasolla Mooseksen ja Ramseksen kautta. Kerrontaa laimentaa tosin sivuviitteeksi jäävä kasvutarina, jonka seurauksena Mooseksen nousu uskottomasta kenraalista Jumalan sanansaattajaksi tuntuu kovin keinotekoiselta ja luonnottomalta. Yksittäiset, Raamatun sivuilta tutut tapahtumat on ikään kuin vain heitetty ruudulle ilman sen kummempaa ajatusta niiden merkitykselle.

Pääosakaksikon välistä dynamiikkaa haittaa entisestään myös se, ettei Edgertonin Ramses saa senkään vertaa aikaa hahmonsa kehitykselle. Yksipuolinen patsastelu ei tarjoa tarpeeksi otetta miehen psyykeeseen, kun taas julmiksi tarkoitetut kohdat on leikelty mustalla huumorilla ryyditetyiksi kokonaisuuksiksi, mikä latistaa hahmon syvyyttä entisestään. Olemattoman vastinkappaleen vuoksi kärsivät myös kaikki Mooseksen ja Ramseksen väliset kohtaukset. 

Exodus: Gods and Kings on jumalaton ja tunteeton kuvaelma kaikille tutusta pyhäkoulun tarinasta. Massiivisilla tehosteilla ja suuren budjetin tuotannolla kuorrutettu eepos on pinnallisesti näyttävä, mutta sisällöltään ontoksi jättävä kokemus.