Fast & Furious 6

Alkuperäinen nimi: 
Furious 6
Julkaisuvuosi: 2013
Fast & Furious 6
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
130 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Katsottu Netflix-palvelusta (NL).

MEDIA

Fast & Furious 6
Fast & Furious 6
Fast & Furious 6
Fast & Furious 6

Pakkansa uudelleen koonneen Fast Fiven jälkeen Fast & Furious -saaga vaihtaa vaihteen jälleen pienempään sarjan kuudennessa osassa. Omalla tapaa jengin päätösosana toimineen viitosen jälkeen touhu tunnutaankin käynnistävän vähän väkisin uudelleen, eivätkä ohjaaja Justin Lin ja käsikirjoittaja Chris Morgan onnistu toisintamaan aiempaa menestystä.

Onnistuneen keikkansa vuoksi miljonääripakolaisina elävä jengi kutsutaan uudelleen rikosten maailmaan, kun näiden perässä aiemmin ollut Hobbs (Dwayne Johnson) tarjoaa porukalle armahduksen yhtä keikkaa vastaan. Tehtävä osoittautuu tosin odotettua vaarallisemmaksi ja yllätyksellisemmäksi, kun he saavat vastaansa aina askeleen edellä olevan rikollisnero Shaw’n (Luke Evans) ja tämän leivissä työskentelevän ja kuolleista nousseen Lettyn (Michelle Rodriguez).

Furious 6:n kantava idea on kahden keskenään lähes identtisen porukan asettaminen toisiaan vastaan. Evansin Shaw kätyreineen on käytännössä hiilikopio Vin Dieselin esittämän Domin jengistä, joskin erilaiseen koodistoon nojaten. Siinä missä katsojille tuttu ryhmä nostaa perheen – tässä osassa jo kyllästymiseen asti – kaiken muun edelle, luottaa Shaw kylmästi tiiminsä tehokkuuteen ja toteutukseen. Valitettavasti Evansin esittämä hahmo ei vaan tunnu vaaralliselta oikein missään vaiheessa, mikä näkyy negatiivisesti myös elokuvan viihdyttävyydessä.

Perheasetelmaa lähestytään myös sarjaan parin osan poissaolon jälkeen palaavan Michelle Rodriguezin kautta. Käsikirjoittajat paljastavat halpamaiseen tapaan hahmon välttyneen Fast & Furiouksessa nähdyltä kuolemalta ja kärsivän kirjoittajille käytännöllisesti vieläpä muistinmenetyksestä. Elokuvan toinen merkittävämpi kerronta seuraakin Domin ja Lettyn välisen uuden suhteen kehitystä, jossa vastakkaisilla puolilla astelevat entiset rakastavaiset ottavat yhteen niin sanallisesti kuin autojen ratissakin.

Tekijät ottavat takapakkia myös elokuvan toiminnan suhteen, joskaan ei suureellisuuden osalta. Tankkien ja sotilaskuljetuslentokoneiden ilmestyessä kuvioihin tarjotulta voisi odottaa eeppisyyttä, mutta todellisuudessa Furious 6 tuntuu alusta loppuun lähtien hyvin vaisulta. Ongelma on osaltaan rytmissä, sillä elokuvaa ennättää vierähtää useampi tovi ennen kuin homma lähtee ryminällä liikenteeseen. Loppuvetoisen toiminnan haittapuolena on puolestaan nopeasti syntyvä ähky.

Yksittäiset hetket jäävät myös kauttaaltaan persoonattomiksi, eivätkä tekijät ole onnistuneet saamaan niin ratin takana kuin lähikontaktissa oleviin kohtauksiin otetta. Yksittäiset kamppailut nähdään lähinnä Rodriguezin ja vapaaottelija Gina Caranon välillä, mutta kaksikon välinen mättö toisintaa genrelle tuttuja kaavoja. Kaahauksissa on puolestaan panostettu lähes yksinomaan Shaw’n jengin formulatyyppiseen ajoneuvoon, jonka ainoa meriitti on heittää vastaantulevia autoja ilmaan.

Furious 6 näyttää päällisin puolin jatkavan edellisosan menestyksen viitoittamalla tiellä, mutta todellisuudessa toiminta on väsynyttä ja innotonta. Juonen kannalta uusi pahis ei saa housuja tutisemaan ja toiminnan osalta aiempaa mahtipontisempi ote kumisee sisällöltään tyhjyyttä.

TEKNISET TIEDOT

Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1