Fast & Furious 5

Alkuperäinen nimi: 
Fast Five
Julkaisuvuosi: 2011
Fast Five

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
130 minuuttia

MEDIA

Fast Five
Fast Five
Fast Five
Fast Five

Itsensä melkein joka osalla uudistanut Fast & Furious -sarja jatkaa muunnelmiaan myös viidennessä osassa. Tutun kaksikon Justin Linin ja Chris Morganin ohjaksissa Fast Five siirtyy kertaheitolla asteen isompiin kuvioihin, unohtaa alkuperäisen katuautoilun ja lainaa kehyksen Oceanin veljeksiltä Las Vegasista. Lopputulos on auttamattoman hupaisa mutta äärimmäisen viihdyttävä toimintaelokuva, joka kaahaa kevyesti sarjan parhaimpien joukkoon.

Lain valvovaa kättä Rio de Janeirossa pakoileva kolmikko, Dom (Vin Diesel), Brian (Paul Walker) ja Mia (Jordana Brewster), päättää kiristyvien olosuhteiden ja saapuvan perheenlisäyksen vuoksi ripustaa rikollisen hanskat naulaan. Eläkkeelle jääminen vaatii tosin suurehkon pesämunan, joten kööri kokoaa talteen erikoistiimin ryöstääkseen paikallisen kieron liikemiehen koko omaisuuden, sata miljoonaa dollaria, itselleen. Ongelmia tosin hankaloittaa rajan takaa Brasiliaan lentävä liittovaltion agentti (Dwayne Johnson), joka on päättänyt napata porukan talteen keinoilla millä hyvänsä.

Fast Five lainaa juonirakenteensa melko häpeilemättömästi Steven Soderberghin Ocean’s Eleven -leffoista, mikä vie kerronnan samalla aiempaa hahmovetoisemmaksi. Brasilian suurta ryöstöä varten elokuva passittaa ruudulle sarjan aiemmista osista tuttuja kasvoja, joiden välinen onnistunut sanailu ja yhteen hitsattu kemia muodostavat tiiviin kokonaisuuden varsinaisen keikan suunnittelun kanssa. Tunnelma muistuttaa hyvällä tapaa sarjan avausosan perhekeskeistä ja kujeilevaa ilmapiiriä sortumatta kuitenkaan 2 Fast 2 Furiousin kaltaiseen liialliseen pelleilyyn.

Meno on tosin kaukana aiempien osien maanläheisyydestä ja muistuttaa enemmän perinteisempiä – joskin hyvin toteutettuja – genre-elokuvia. Lin tekee myös tämän heti alkajaisiksi selväksi, eivätkä liioitellun uhmakkaat toimintakohtaukset kuin kasva entisestään mitä edemmäksi kerronnassa edetään. Aivot kannattaa suosiolla jättää narikkaan ja tyytyä vain nauttimaan tarjonnasta. Hymynkareilta on mahdoton välttää niin käsikirjoituksen kuin nähdyn osalta, mutta ainakin toiminta on pirun nautinnollista katsottavaa.

Viihdyttävyydestä vastaa pääosin erinomainen rytmitys ja ennen kaikkea aiemman osan tietokonetehostepelleilystä luopuminen pääosittain. Elokuvan lukuisat autostuntit ovat täysin päättömiä, mutta niiden fyysisen toteutuksen vetävyyttä ei käy kieltäminen. Kymmenien autojen murskautuminen, irtaimiston huoleton tuhoaminen, vauhdikkaat takaa-ajot ja näyttävät stuntit ovat puhdasta hekumaa silmille. Dwayne Johnsonin läsnäolo tarjoaa myös muutamat varsin onnistuneet toimintakohtaukset Rion slummeissa ilman nelipyöräisiä, mitkä tuovat mukavasti vaihtelua kaavaan.

Johnson onnistuukin piristämään sarjan tuttua kööriä sopivan määrätietoisella ja vaarallisella agentilla, joka toimii hyvin yhteen muiden hahmojen kanssa. Diesel ja Walker ovat niin ikään löytäneet jälleen tutun yhteisen sävelen, kun käsikirjoitus ei vaadi enää teennäisten menneisyyksien luovimista, ja aiemmista osista tutut Tyrese Gibson, Ludacris, Gal Gadot, Sung Kang ja Matt Schulze täydentävät kokoonpanon omilla persoonallisilla tulkinnoillansa.

Fast Five löytää viimein sarjan avauksen jälkeen toimivan tasapainon näyttävän toiminnan, toimivien hahmojen ja viihteellisyyden välillä. Viisikkonsa parhaimmistoon nouseva raina on alusta loppuun asti auttamattoman hupsu, mutta sen tinkimätön toteutus ja puhdas viihdearvo antavat anteeksi monet hölmöydet.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
09.07.2011
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Teräväpiirtojulkaisu siirtää Rion elävän ja värikkään maailman upeasti ruudulle. Tarkkuus yltää kauttaaltaan kiitettäviin lukemiin, eikä detaljit häpeä lainkaan niin lähi- kuin kauko-otoksissa. Yksityiskohtaista antia tuetaan sävykkään lämpimällä paletilla, joka loihtii ruudun täydeltä kaunista katseltavaa. Setin kruunaa virheetön mustan taso.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus ei jätä kuvan tapaan valitettavaa. Rikas äänimaailma toistetaan ilmiömäisellä tarkkuudella ja vakuuttavalla skaalalla niin kaikkein toiminnallisimpien hetkien kuin seesteisten kohtaustenkin aikana. Tilaerottelu seuraa herkeämättä tapahtumia ja paikantaa äänet napakasti paitsi suunnan, myös syvyyden osalta. Matalat taajuudet yltävän niin ikään parhaimpaansa tukien runsasbassoisia sävellyksiä, äänekkäitä autoja ja räjähtävää toimintaa.

Justin Lin palaa kommenttiraidalle kertomaan varsin syvällisesti elokuvan tuotannon eri aspekteista, joskin toisinaan hän jättää kuuntelijansa vähän liian pitkäksi aikaa yksinään. Mutta siltä osin kuin juttua syntyy, se on varsin valaisevaa. Kuva kuvassa -toimintoa hyödyntävä U-Control sekä Scene Explorer tarjoavat puolestaan lisää kulissien takaista materiaalia elokuvan ohessa katsottavaksi.

The Big Train Heist, A New Set of Wheels, Inside the Vault Chase sekä On Set with Director Justin Lin tarjoavat lähes kolmen vartin edestä mielenkiintoisen katsauksen elokuvan suurimpien toimintakohtausten kulisseihin, niissä käytettyihin autoihin sekä aiempaa suurempiin stuntteihin. Anti on kauttaaltaan hyvin toteutettu, mutta etenkin Linin parissa vietetty kymmenminuuttinen tarjoaa todella kiintoisan silmäyksen ohjaajan halujen ja tuotannon potentiaalisen vaarallisuuden välisestä kitkasta, sekä antaa samalla realistisen kuvan yhden kohtauksen toteutumisesta.

Toinen puoli koosteista keskittyy elokuvan uusiin ja vanhoihin tuttuihin. Reuniting the Team esittelee kaikki sarjaan palaavat kasvot aiemmista osista, mutta muutoin viisiminuuttinen pätkä ei tarjoa juurikaan muuta. Dom’s Journey ja Brian O’Connor: From Fed to Con käsittelee puolestaan hieman syvällisemmin kummankin päähahmon kehityskaarta ja olemusta koko sarjan ajalta, kun taas Enter Federal Agent Hobbs antaa puheenvuoron tuotantoon saapuvalle tuoreimmalle esittäjälle, Dwayne Johnsonille, ja tätä esittävän hahmon synnylle. Dom vs. Hobbs kulkee puolestaan kaksikon välisen kaksintaistelukohtauksen läpi niin stunttien kuin sen taustalla toimivan tematiikan osalta.

Lisäksi levylle on tallennettu poistettuja ja pilalle menneitä kohtauksia sekä Tyrese TV -klippi, jossa Tyrese Gibson esittelee kulisseja ja yrittää hauskuuttaa katsojaansa.