Fortitude: Kausi 1

Alkuperäinen nimi: 
Fortitude
Julkaisuvuosi: 2015
Fortitude
K-16
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
593 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Warner Bros. Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Fortitude
Fortitude
Fortitude
Fortitude

Pohjoisen napapiirin hyytävät maisemat toimivat miljöönä brittiläiselle Fortitude-sarjalle. Simon Donaldin luoma trilleri seuraa samannimisen fiktiivisen pienkaupungin ja sen asukkaiden arkea, kun kylä kohtaa historiansa ensimmäisen väkivaltaisen rikoksen. Yllättävä tapaus houkuttelee paikalle myös Lontoosta saapuvan etsivän, joka huomaa tiiviin yhteisön kätkevän allensa useammankin salaisuuden.

Ensisilmäyksellä jälleen yhdeltä brittiläiseltä rikossarjalta kuulostava Fortitude on todellisuudessa aivan jotain muuta. Orjallisesti yhden murhatutkimuksen ympärillä pyörivän kerronnan sijaan juoni keskittyy ennemmin kuvaamaan tapahtuman vaikutuksia useiden avainhenkilöiden kautta, mikä herättää välittömiä yhtymäkohtia David Lynchin klassikkosarjaan Twin Peaks. Vaikka rikostutkinta ja sen taustalla vaikuttaneet tekijät toimivatkin ensimmäisen kauden punaisena lankana, on kerronnan todellinen fokus itse kaupungissa ja sen asukkaissa.

Twin Peaks -laina ei jää ainoastaan sarjan kerronnalliseen rakenteeseen, vaan Simon Donald lainaa kulttiteoksesta myös sen hermostuttavan vinksahtaneen ja paikoin humoristisen – joskin huomattavasti pienemmässä määrin – tunnelman. Puhtaan murhatrillerin sijaan Fortitude vihjailee toistuvasti yliluonnollisilla elementeillä, joita tekijät korostavat entisestään painostavalla äänimaailmalla ja pahaa enteilevillä otoksilla kaupungin eittämättä tuiki tavallisista rutiineista ja traditioista. Mysteerin tuntu pidetäänkin kutkuttavan taidokkaasti hallinnassa, eikä se koskaan nouse liian suureen osaan pilatakseen sarjan muutoin hyvin realistista kerrontaa.

Tunnelman salaperäisyys antaakin sarjalle erinomaisen lisäpotkun, mikä pitää katsojan haltioituneena näkemäänsä. Monen muun tuotannon kohdalla erilliset mysteerit saattaisivat tuntua pelkästään käsikirjoittajien teennäisiltä huijausyrityksiltä pitää huomio erossa olennaisesta, mutta Fortituden kohdalla näiden yksittäisten henkilöiden kautta pystytään rakentamaan vain entisestään kaupungin ja sen lähiympäristön historiaa rikkomatta kerrontaa. Fortitude ei ole vain murhan ympärille rakennettu trilleri, vaan samannimisen kaupungin ja sen asukkaiden tarina, johon ovat tiiviisti sidoksissa niin venäläiset kaukotyöläiset, ikiroudasta löytyvä mammutin jäännös, kehitteillä oleva jäähotelli kuin kaiken käynnistävä murha. Ja yllättävää kyllä, kaikki nämä onnistutaan myös kasaamaan melko koherentiksi kokonaisuudeksi ensimmäisen kauden aikana.

Oman lisänsä sarjalle antaa myös Fortituden eristyksissä oleva sijainti, jonka kuvaukselliset puitteet on saatu Islannin taivaallisen kauniista maisemista. Lumen, roudan ja lähes yhtäjaksoisen sumun peittoama kaupunki tuntuu irralliselta muusta maailmasta, mitä hyödynnetään myös kerronnallisesti kauden aikana; murhan myötä syntyvistä tilanteista on selviydyttävä yhteisön omin voimin. Islannin häikäisevät maisemat tarjoavatkin upeaa katsottavaa jakso jaksolta, mutta samat näkymät kätkevät allensa myös arktisen vaarallisuuden jääkarhuineen ja hyytävine kylmyyksineen.

Pohjoisen kaupungin kirjavan asukaskunnan saappaissa talsii varsin vakuuttava kaarti brittiläisiä ja pohjoismaalaisia näyttelijäkollegoita, jotka hoitavat roolinsa taidokkaasti. Sarjan ehkä keskeisimpinä hahmoina nähdään Richard Dormerin esittämä seriffi sekä tämän riesakseen kaupunkiin saapuva brittietsivä Morton (Stanley Tucci), joiden luottamuspula toisiaan kohtaan ei ainakaan helpota tutkimuksen etenemistä. Tanskalaisnäyttelijä Sofie Gråbølin esittämällä kuvernöörillä on puolestaan asukkaiden luottamus sekä halu nostaa ehtyvä kaivoskaupunki uuteen nousuun viemällä sitä turistiystävällisempään suuntaan, kun taas veteraaninäyttelijä Michael Gambon esittää ansioitunutta valokuvaajaa, joka tuntuu tietävän kaupungin jokaisen salaisuuden. Muita vähintään yhtä tärkeitä hahmoja nähdään kauden aikana vielä noin puolisen tusinaa lisää.

Fortitude on kutkuttavan jännittävä murhamysteeri, joka vetää puoleensa rauhallisella kerronnallaan, yliluonnollisilla vivahteillaan ja mielenkiintoisilla hahmoillaan.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
20.07.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Teräväpiirtosiirto tarjoaa varsin vakuuttavan kuvallisen annin, joka piirtää lumen peittoamat maisemat hyytävällä tarkkuudella ruudulle. Yksityiskohtaisen tarjonnan lisäksi värisävyt toistetaan erinomaisesti ja virheittä. Myös mustan taso säilyy kauttaaltaan varsin onnistuneena.

DTS-HD MA 5.1 -ääniraita tarjoaa sarjan tunnelmaa myötäilevän ja elävän miksauksen. Tilakanavia hyödynnetään varsin aktiivisesti niin luonnonäänien, taustahälyn kuin matalataajuisten sävellysten suhteen, mikä saa kotiteatteriympäristön heräämään upealla tavalla eloon. Yksittäisten tehosteiden paikannus on niin ikään varsin onnistunut, eikä dialogin tai muiden maltillisempien efektien osalta ole myöskään moitittavaa.

Julkaisun lisämateriaali koostuu kahdestatoista noin pariminuuttisesta koosteesta, joissa käydään läpi lyhyesti tuotannon eri osa-alueita. Aihepiireihin lukeutuvat niin juonen taustalla vaikuttaneet ideat, kuvauspaikan kauneus sekä sen tuottamat ongelmat, henkilöhahmot kuin mysteerin taustalla vaikuttavat tekijätkin.