Inside Llewyn Davis

Julkaisuvuosi: 2013
Inside Llewyn Davis
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
104 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Muuta: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Inside Llewyn Davis
Inside Llewyn Davis
Inside Llewyn Davis
Inside Llewyn Davis

Veljekset Joel ja Ethan Coen tuovat omintakeisen tyylinsä vuoden 1961 Greenwich Villageen, folkmusiikin toisen aallon kynnykselle. Menestyneestä folkduosta sittemmin soolouralle erkaantuneen Llewyn Davis viikon mittaista odysseiaa seuraava Inside Llewyn Davis on humoristinen kasvutarina elämässään eksyneestä solistista, jonka suurin este eteenpäin pääsylle on mies itse.

Dave Von Ronkin muistelmateoksesta inspiraation saanut käsikirjoitus muistuttaa monella tapaa modernia sovitusta antiikin klassikkoteoksista, joissa henkilökohtaisen koettelemuksensa kokeva sankari joutuu niin viettelysten kuin omien demoniensa houkuttelemaksi. Elokuvan yksinkertainen automatka Chicagoon muuttu Coeneiden käsissä miltei unenomaiseksi myytiksi, joka todellisuuden sijaan tuntuu melkein päähenkilön keskustelulta itsensä kanssa. Davisin pohjakosketus onkin monesti hänen omaa perua, mutta lannistumisen sijaan hän hakee siitä voimansa – suorastaan kantaa sitä ylpeänä.

Nimikkorooliinsa uppoutuva Oscar Isaac onnistuukin luovimaan hahmosta samaistuttavan rikkinäisen mutta monisyisen persoonan, jonka kunnianhimo ja usko itseensä on samanaikaisesti myötätuntoa herättävää että loukkaavaa. Keikasta ja sohvapaikasta toiseen kulkevana kulkurihahmona Davisin olemus ympäröivästä maailmasta ja ystävistään irrallaan olevana entiteettinä korostuu entisestään, mutta samalla Coenit kirjoittavat tämän oman tien sokean kulkijan kautta eräänlaisen katkeransuloisen rakkauskirjeen kaikille elämän kolhituille unelmoijille. Toki omaan humoristiseen sävyynsä.

Fyysisen kerronnan rinnalla kulkee tasavertaisena folkmusiikista koostuvat kappaleet, jotka sukeltavat päähenkilön sielunelämään jopa visuaalisuutta syvemmälle. T-Bone Burnettin sovittamat ja monin osin Isaacin sydänverellä tulkitsemat sävellykset nousevat eittämättä tärkeään osaan paitsi dramaturgian myös varsinaisen kerronnan vetovoiman kannalta. Monella tapaa lukuisat elokuvassa kuultavat folkkappaleet ovat Inside Llewyn Davisin varsinainen sielu. 

Inside Llewyn Davis on yhtaikaa niin moniulotteinen hahmodraama, klassinen tragikomedia kuin lämminhenkisen nostalginen matka 1960-luvun folk-skeneen.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
21.05.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Jälkikäsitelty kuva ei tarjoa mitään väriloistoa, mutta anti on muutoin todellista priimakamaa. Erinomainen tarkkuus paljastaa lukuisia detaljeja kohtausten sisältä, joskin tarkoituksella puhki poltettu valkoinen laskee kuvan päälle pehmoisen yleisilmeen, joka rokottaa hieman aivan eheimmästä terävyydestä. Upea mustan taso yltää syvimpiin sävyihinsä ja antaa kohtauksille viimeisen silauksen.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus tarjoaa miellyttävän etukanavapainotteisen mutta siitä kokonaisvaltaisen elämyksen. Niin lukuisat kappaleet kuin muut elokuvamaailman tehosteet toistetaan laajalla skaalalla ja äärimmäisellä tarkkuudella, mikä tuo kohtauksiin upean läsnäolon tunnun. Takakanavat tukevat lähinnä musiikkipuolta, mutta ne tarjoavat satunnaisesti myös tuntuvaa kolmiulotteisuutta muutamiin elokuvan kohtauksiin. Matalia taajuuksia käytetään niin ikään maltilla ja niin ikään sävellyksiä tukevina elementteinä.

Kolmen vartin mittainen Inside Inside Llewyn Davis kurkkaa kulissien taakse ja antaa äänen oikeutetusti elokuvassa kuultavalle musiikille ja uniikeille kappaleille. Pienen osansa saavat myös tarinan synty, näyttelijävalinnat, juonikuviot kuin elokuvassa nähtävä kissakin.

Vajaa puolituntinen Featurettes kattaa useampia pienempiä koosteita, jotka käyttävät osin samaa materiaalia kuin julkaisun mehevämpi lisämateriaali. Lyhyistä kestoistaan huolimatta koosteet ovat paljon puheliaampia kuin making of -dokumentti ja kattaa perusteellisemmin elokuvan tuotannollisemman puolen lavasteista, puvustuksesta, näyttelijävalinnoista ja teemoista lähtien.