Whiplash

Julkaisuvuosi: 2014
Whiplash
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
107 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Whiplash
Whiplash
Whiplash
Whiplash

Nuori rumpalilupaus Andrew (Miles Teller) pääsee opiskelemaan arvostettuun konservatorioon, jossa hänet huomaa välittömästi koulun palkittua jazz-yhtyettä johtava Fletcher (J.K. Simmons). Onnenpotkulta tuntuva hetki muuttuu tosin nopeasti piinaavaksi ja henkisesti murskaavaksi koettelemukseksi, kun oppilailtaan pelkkää täydellisyyttä vaativa opettaja ei kaihda mitään keinoja saavuttaakseen soittajiensa potentiaalin.

Damien Chazellen omiin koulukokemuksiin osin perustuva intensiivinen Whiplash sovittaa ohjaaja-käsikirjoittajan samannimisen lyhytelokuvan kokoillan muottiin. Psykologisen draaman keskiössä on Andrewn ja Fletcherin välille muodostuva suhde, jonka kautta Chazelle ryhtyy tutkimaan, mitä potentiaaliseen suuruuteen vaaditaan ja ennen kaikkea mitä se vaatii sitä haluavalta yksilöltä. Samalla se kysyy, missä kulkee raja kannustuksen ja pahoinpitelyn välillä.

Äkkiseltään kovin ilmiselvältä kuulostava kysymys ei lopulta olekaan niin yksinkertainen, ja Whiplash onnistuu esittämään varsin vakuuttavat perustelut molemmin puolin aitaa. Ohjaaja jättää kaiken lisäksi lopullisen päätöksen täysin katsojan vastuulle, jolloin Fletcherin fyysiset kuin sanalliset solvaukset joutuu päähenkilön lailla sietämään ennen viimeistä punnintaa niiden tarpeellisuudesta. Toisinaan epäterveestä suhteestakin voi olla apua.

Katsojalle tämä suhde esittäytyy Simmonsin mestarillisessa tulkinnassa vaativana opettajana, joka työntää oppilaansa omien rajojensa yli avatakseen näiden piilotetun potentiaalin – tai murskatakseen nämä henkisesti. Hahmolle rakennetut motiivit ovat täysin uskottavat, mikä tekee Fletcheristä vain entistä kiehtovamman henkilön tämän myrkyllisyydestä huolimatta. Hänen teoistaan ja kyseenalaisista metodeistaan voi olla montaa mieltä, mutta yhtälailla myös hänen huomio kannustimen puutteen ja silkkikäsittelyn haitallisuudesta osuu pelottavalla tavalla oikeaan.

Simmonsille antaa hyvän vastuksen nuori Miles Teller, joka kestää simputuksen halutessaan nousta idolinsa Buddy Richin lailla kuuluisuuteen. Andrew on tavoitteessaan peräänantamaton ja päättäväinen, mikä tekee hänestä niin täydellisen vastinkappaleen Fletcherin äärimmäiselle luonteelle. Hän ei myöskään ole millään tapaa puhtoisen samaistuttava hahmo, sillä tavoitteensa saavuttamiseksi hän on valmis hylkäämään kaiken ihmiskontaktin perheestään ja tyttöystävästä lähtien. Niin myrkyllinen kuin Fletcher onkin, ei Andrewn sokea päättäväisyys ole juuri paljoa sen terveellisempi. Ja jälleen lopullinen päätös oikeasta ja väärästä jätetään katsojalle.

Lukuisat fyysiset ja verbaaliset solvaukset saavat intensiivisyyteensä kokonaan uutta tempoa elokuvan jazz-musiikin ja etenkin rumpujen ympärille rakennetusta kehyksestä, joka kirjaimellisesti takoo tahtia samaa jalkaa päähenkilöiden välisen dialogin kanssa. Tom Crossin kiihkeän leikkauksen myötä elokuva onnistuu kaappaamaan samoihin sommitelmiin niin jazzin kuin henkilöidensä välisen myrkyllisen ytimen, joka tuntuu pelottavan monesti olevan yksi ja sama asia. Ja kun katsojan on vaikea haukkoa henkeä eteensä aukeavan audiovisuaalisen elämyksen edessä, tuntuu kaikki aiempi väärinkäyttö jokseenkin merkityksettömältä – ja samaan aikaan ajatuksen tasolla silti niin väärältä.

Whiplash on intensiivinen ja henkisesti raskas sukellus opettajan ja oppilaan väliseen ammatilliseen suhteeseen, jonka kautta tarkastellaan hyvittääkö tarkoitus koskaan keinot ja milloin astutaan liian pitkälle.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
29.06.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Teräväpiirtosiirto on jälkikäsitelty pronssisen kellertäväksi, mutta muutoin kuvassa ei ole liioin moitittavaa. Yksityiskohtainen anti paljastaa niin yksittäiset hikipisarat huokosissa kuin rumpukalvojen päällä. Detaljien paljous onnistuukin toisinaan melkein yllättämään, vaikka muutamissa kohtauksissa anti jää myös aavistuksen pehmoiseksi. Mustan taso on toisinaan aavistuksen ylensyövä mutta pääasiallisesti varsin onnistunut. Kokonaisuus on kauttaaltaan erinomainen.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on vakuuttavan upeaa kuunneltavaa ensimmäisistä rummunlyömistä lähtien. Elokuvan intensiivisyyteen tasavertaisesti vastaava ääniraita on äärimmäisen elävä ja vivahteikas kokonaisuus, jonka pääasialliseksi toimenkuvaksi jää lukuisten instrumenttien täsmällinen toisto. Yksittäinen tai erikseen kuultuna jokainen soitin kuulostaa taivaallisen upealta, ja äänimaailma levittäytyykin terävyyden tai skaalan osalta virheittä kuuntelutilaan.

Kommenttiraidalla kuullaan Chazellea ja Simmonsia, jotka jakavat keskenään varsin informatiivisen ja paikoin hauskankin katsauksen elokuvan tuotantoon. Käsiteltäväksi päätyvät niin näyttelijävalinnat, kuvauspaikat, kohtausten takana olevat teemat kuin näiden kuvaus niin teknisestä kuin emotionaalisesta näkövinkkelistä katsottuna.

Kolmen vartin mittainen Timekeepers antaa kiinnostavan puheenvuoron ammattilaisrumpaleille, jotka kertovat omista kokemuksistaan, intohimoistaan, opettajistaan, työvälineistään ja monista muista heidän elämäänsä koskettavista asioista.

Julkaisu sisältää lisäksi alkuperäisen Whiplash-lyhärin, jonka voi katsoa myös vaihtoehtoisen kommenttiraidan kera. Vajaa 20-minuuttinen elokuva on omalla tavallaan mielenkiintoinen katsaus idean alkuperään ja näiden samankaltaisuuteen.

Lisäksi levylle on tallennettu vielä Toronton elokuvafestivaaleilla kuvattu lyhyt kyselytuokio, poistettu kohtaus sekä trailereita.