MEDIA
Lee Childin luoma kirjahahmo Jack Reacher saa valkokangasdebyyttinsä samannimisessä elokuvassa, joka pohjautuu kirjailijan Tappaja-teokseen. Eräs unelias iltapäivä Pittsburghissa päättyy traagisesti, kun asemies surmaa viisi siviiliä summittaisessa verilöylyssä. Rikospaikalta löytyvät todistusaineistot viittaavat entiseen Yhdysvaltain armeijan tarkka-ampujaan, joka saadaan kiinni lähes välittömästi tapahtuneen jälkeen. Poliisin huostassa pidätetty vakuuttaa kuitenkin syyttömyyttään ja pyytää luoksensa Jack Reacherin (Tom Cruise), miehen, joka ansiokkaan sotilasuran päätyttyä on miltei kadonnut maan päältä.
Epäiltyjen käsikirjoituksesta palkittu Christopher McQuarrie ottaa haasteen vastaan tuodakseen kohta 18 kirjassa seikkailleen Jack Reacherin elokuvaformaattiin. Alkuperäisteoksen yksityiskohtaisen etsivätyöskentelyn viimeisille sivuille jatkuva jännitys kääntyy visuaalisessa muodossa huomattavasti toiminnallisemmaksi ja suoraviivaisemmaksi kokonaisuudeksi. Todelliset syypäät tehdään ensimetreiltä lähtien selväksi, eikä ylimääräisestä karsittu käsikirjoitus anna liioin aihetta tulkinnoille. Määränpää on alusta saakka selvä. McQuarrie ei edes pyri suuntaamaan fokusta toisaalle. Kyseessä on käyttäjäystävällisempi, aivot narikkaan -versio kirjojen antisankarista ja tyylipuhdas toimintaelokuva.
Genrensä edustajana Jack Reacher on tosin onnistunut. McQuarrie hallitsee jouhevan kerronnan, joka ylläpitää hyvän tasapainon toiminnallisten ja juonta rakentavien kohtausten välillä. Kiihkeä rytmi ei jätä tyhjäkäynnille tilaa, mikä näkyy yhtälailla ongelmitta etenevässä tutkimustyössä kuin vakuuttavan intensiivisissä yhteenotoissa. Toimintakohtaukset itsessään luottavat nykytrendin mukaisesti brutaaliin realismiin, mikä sointuu hyvin Caleb Deschanelin kuvauksen kanssa. Selkeät sommitelmat, rauhaisa leikkaus ja toiminnan ärhäkkyys antavat elokuvalle oman, verkkokalvoille syöpyvän säväyksen.
Tuottajan pallilta myös elokuvan pääosaan hypännyt Cruise muodostaa Reacherista itsensä näköisen tulkinnan. Kirjaverrokkiinsa nähden elokuvaversio on paljon traditionaalisempi toimintasankari, jonka kaikkivoipaisuus täytyy vain niellä pureskelematta. Alkuperäisen kulkurihahmon omaperäisyyteen verrattuna elokuvan lakoninen Reacher voisi aivan yhtä hyvin olla minkä tahansa muun elokuvan tähti, mikä tekee hahmosta paikoin liiankin persoonattoman. Onnekseen hahmo saa vastapelureiksi osaavia näyttelijöitä, joista gulag-vankia näyttelevä ohjaajalegenda Werner Herzog jää eritoten mieleen. Muissa rooleissa nähtävät Rosamund Pike, Richard Jenkins, David Oyelowo ja Robert Duvall täydentävät hallitusti kokonaisuuden.
Jack Reacher siirtää kirjoista tutun antisankarin suoraviivaiseen toiminnan maailmaan. Ohjaaja McQuarrien sovitus ei suinkaan poikkea genresisaruksistaan omaperäisyydellään, mutta se on siitä huolimatta kerronnallisesti jämäkkä ja ennen kaikkea viihdyttävä teos.
TEKNISET TIEDOT
Julkaisulle ei voi juuri parempaa kuvaa toivoa. Upean sävykäs ja luonnollinen värimaailma toistuu veitsenterävällä tarkkuudella. Yksityiskohtien paljous yllättää myös syvyyssuunnassa, minkä vuoksi lukuisat kohtaukset näyttävät kauttaaltaan erinomaisilta. Kaiken kruunaa virheetön mustan taso.
DTS-HD MA 7.1 -miksaus ei häpeä kuvan rinnalla. Yksityiskohtainen, herkkä ja äärimmäisen dynaaminen ääniraita seuraa elokuvan tapahtumia herkeämättä ja toistaa kaiken pikkutarkasti. Tilakanavia hyödynnetään mahtavasti elävöittämään yksittäisiä kohtauksia ja tuomaan tapahtumat likemmäksi kuuntelijaa. Kaikkea tukee jykevä LFE-kanava, jota ei kuitenkaan korosteta liikaa.
Ensimmäisellä kommenttiraidalla pääsevät ääneen Tom Cruise ja Christopher McQuarrie. Kaksikko keskustelee auliisti elokuvan teknisestä puolesta, näyttelijävalinnoista, tarinan rakenteesta ja hupaisista kuvauspäivän anekdooteista, minkä vuoksi kokemus on kaikin puolin mielenkiintoinen ja informatiivinen. Toinen kommenttiraita on pyhitetty puolestaan säveltäjä Joe Kramerille, joka kertoo työstään ja sen sovittamisesta osaksi elokuvaa. Valtaosa ääniraidasta on siunattu tosin elokuvan sävellyksiä.
When the Man Comes Around on making of -dokumentti, joka käsittelee puolituntisen puitteissa elokuvan syntyä, näyttelijävalintoja ja tuotantoa yleisesti. Toteutus on ammattitaitoinen ja suhteellisen kiinnostava, vaikka sisältö on suunnattu ennemminkin elokuvan markkinointiin kuin tuotannon analyysiin. Osuus myös paljastaa muutamia elokuvan käänteitä.
Kymmenminuuttinen You Do Not Mess with Jack Reacher: Combat & Weapons jatkaa lähes suoraan kulissien takaisella materiaalilla mutta keskittyy tällä erää elokuvan toimintaan. Kiinnostavuus jää lähinnä puhetasolle, eikä esimerkiksi aseista tai kiihkeästä takaa-ajosta mainita oikeastaan sanallakaan.
Julkaisun viimeinen kooste, The Reacher Phenomenon, antaa puheenvuoron Lee Childille, joka kertoo Reacher-hahmon ympärille kasvaneestä ilmiöstä, faneista ja kirjoitustottumuksistaan.