Nebraska

Julkaisuvuosi: 2013
Nebraska
K-7
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
115 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Nebraska
Nebraska
Nebraska
Nebraska

Alexander Payne jatkaa elämän siivuttamista elokuvan kokoisiin paloihin uutukaistyössään Nebraska. Amerikan Keskilänteen sijoittuvan teoksen pääosassa nähdään Bruce Dernin näyttelemä ikääntynyt mies, joka uskoo voittaneensa miljoona dollaria mainoskampanjan arpajaisista. Hänen seurakseen matkalle lähtee tämän poika (Will Forte), jolle reissu on samalla hyvä syy yrittää tutustua hieman paremmin ailahtelevaan isäänsä.

Kaksikon välisestä suhteesta muodostetaankin elokuvan kantavin idea, vaikka Bob Nelsonin käsikirjoitus sivuaa myös muitakin tärkeitä aiheita ja teemoja. Ikääntyminen, nostalgia ja ajankulun muuttava vaikutus kulkevat kerronnan rinnalla läpi elokuvan, mutta ne eivät koske yksinomaan tarinan päähenkilöitä, vaan vaikuttavat koko kuvastoon. Mustavalkoisena kuvattu Nebraska on elämänmakuisesta premissistään huolimatta yhtä paljon oodi menneille vuosikymmenille ja vanhalle, kuolevalle elämäntavalle. 

Payne siivilöi tematiikan oman hirtehisen linssinsä lävitse hienovaraisesti liioitellen, mutta siitä huolimatta kohteitansa syvästi kunnioittaen. Keskilännen vieraanvaraisuus esitellään lukuisten sivuhahmojen kautta niin elävästi ja humoristisesti, että koko ikänsä Pohjolan leveyksillä viettänyt härmäläinenkin pystyy samaistumaan ruudulla vilahtaviin henkilöihin ja kohtauksiin. Toisaalta vähäpuheisuus, ikäihmisten täyttämät kuppilat ja jääräpäinen määrätietoisuus on tuttua myös meille suomalaisillekin – eikä sen todetakseen tarvitse matkata kuin keskustasta lähiöön.

Kerronnan keskiöön nousee kuitenkin Bruce Dernin esittämä pappa, jonka vanhuudenhöperyydessä on mukana yhtä paljon sääliä kuin hulvattomuuttakin. Hahmon päättäväisyydessä on samanaikaisesti lapsellista uhmaa ja ikäihmisten seniiliyttä, jonka näyttelijä onnistuu välittämään erinomaisesti ruudun toiselle puolelle. Dern muokkaakin päällisin puolin yksinkertaisesta roolistaan maukkaan monisyisen persoonan, joka  rakentuu niin pienten eleiden kuin elokuvan aikana paljastuvien yksityiskohtien myötä kulkematta silti selkeän käsikirjoitettua hahmokaarta pitkin; hänen Woody Grant on puhtaan aito ihminen.

Sivuosakatraasta vastaavat pääosin komedioistaan tunnetut Will Forte ja Bob Odenkirk, jotka hoitavat tonttinsa elokuvan arvolle sopivalla tavalla. Näyttelijät eivät yllä Dernin kaltaiseen loistokkuuteen rooleissaan, mutta he tuovat kohtauksiin toisinaan aitoa lämpöä ja aitoutta. Toki Paynen vähäpuheinen kerronta myös vaatii keskivertoa enemmän näyttelijöiltä, joskaan sanattomuus ei koske June Squibbin esittämää äitimuoria. Näyttelijättären totuuksia laukova mamma tarjoaa nimittäin elokuvan harvat, puhtaasti dialogiin ja niiden räväkkyyteen perustuvat naurut.

Nebraska on lämminhenkinen ja sydämeltään kultainen elokuva vanhuudesta ja elämästä yleensä. Kaunis mustavalkoinen kuva kannattelee nostalgista kerrontaa, jonka merkittävimmästä roolista vastaa Bruce Dern.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
16.07.2014
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Mustavalkoinen kuva piirtyy terävästi ja harmaan värisävyiltään upeasti levylle. Mustan taso säilyy kauttaaltaan erinomaisena, ja rajoitetusta värimaailmasta huolimatta anti näyttää elävältä. Hentoinen kohina lisää oman säväyksensä muutoin erinomaisen tarkkaan kuvaan, josta on nähtävissä monia pienempiä detaljeja niin näyttelijöiden kasvoilta kuin nukkavieruissa huonekaluissa.

DTS-HD MA 3.0 -miksaus pitää äänimaailman etukanavissa, eikä lisäulottuvuutta jää lopulta edes kaipaamaan. Pienimuotoisen elokuvan hillityt tehosteet toistetaan terävinä ja paikannuksen osalta tarkasti kohtauksista riippumatta.

Puolituntinen making of -dokumentti on syväluotaava katsaus tuotannon kulisseihin. Lyhyehköstä kestostaan huolimatta tekijät kertovat kattavasti niin käsikirjoituksen synnystä ja teemoista, näyttelijävalinnoista sekä -suorituksista, kuvausteknisistä ratkaisuista kuin dramaturgiastakin.