Kekkonen tulee!

Julkaisuvuosi: 2013
Kekkonen tulee!
K-12
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
16.08.2013
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
85 minuuttia

MEDIA

Kekkonen tulee!
Kekkonen tulee!
Kekkonen tulee!
Kekkonen tulee!

Suomen pitkäaikaisin presidentti Urho Kaleva Kekkonen ei ole istunut virassaan yli kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta siitä huolimatta miehen kirjava legenda elää yhä kansalaistemme mielissä. Pia Pesosen Kekkonen Strasse -kirjan pohjalta kuvattu Kekkonen tulee! piirtää kankaalle eräiden näiden myyttien summan, kun palvotun isähahmon vierailu Lapin kyläpahaseen saa sen jo entuudestaan omaperäiset asukkaat sekaisin.

Marja Pyykön musta ja absurdi komedia, Kekkonen tulee!, on pienestä yhteisöstä ja sokeasta palvonnasta kertova elokuva. Elias Koskimiehen adaptoima käsikirjoitus tuo palvonnan kohteeksi suomalaisen suurmiehen, mutta aivan yhtä hyvin kyseessä voisi olla kuka tahansa nykyajan poptähti tai elokuvaikoni – sokeus on sokeaa henkilöstä riippumatta. Toki monille suomalaisille Kekkonen on edelleen niin arvostettu henkilö, että hänen ympärillään vellovat myytit ovat naurettavuudessaankin lähes tosia. Ja oivaa elokuva-ainesta.

Kekkonen tulee! ei kuitenkaan aivan tavoita tuota aarreaittaa, vaikka paikoitellen kolkutellaankin jo rakennuksen perustuksia. 1970-luvun vinksahtaneeseen yhteisöön katsojat tutustuttaa Wilma Rosenqvistin neljännen seinän rikkova Sylvi, jonka kautta esitellään myös koko joukko monenkirjavia persoonia ja pari poroa, mutta heistä vain muutamat onnistuvat tuomaan kerrontaan hyppysellisen komiikkaa tai lihaisaa sisältöä. Käsikirjoitus kyllä korostaa liioitellen hyvin hysterian järjettömyyden mutta ei onnistu ammentamaan siitä tarpeeksi maukasta soppaa.

Huumori – ja siten myös elokuva – kukkii parhaimmillaan silloin, kun komiikka ladataan ilmeettömänä ja alleviivaamatta. Tähän ponnistukseen yltävät ainoastaan Miina Turusen ”lotta helevetistä”, Liisa, jonka ankean harmaan ulkokuoren alta paljastuu yksi murhanhimoinen hoitajatar, sekä vanhan liiton miehistä Aake Kalliala ja Jukka Puotila. Kaksikon tulkinta taivasalalla elelevästä taitelijapariskunnasta on hillittömän vähäeleistä taikuutta.

Kekkonen tulee! ruotii pienen kyläyhteisön joukkohysteriaa ja koko kansan kekkosmaniaan mutta epäonnistuu nousemaan arvostetun päämiehen legendan tasolle.