Eloonjääneet: Kausi 1

Alkuperäinen nimi: 
The 100
Julkaisuvuosi: 2014
Eloonjääneet
K-16
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
542 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Warner Bros. Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Eloonjääneet
Eloonjääneet
Eloonjääneet
Eloonjääneet

Postapokalyptisten sarjojen jatkoksi matkaa Eloonjääneet, joka sijoittuu 97 vuotta Maata ravisuttaneen ydinsodan jälkeen. Ihmiskunnan rippeet ovat pakkautuneet yhdistyneistä avaruusasemista koostuvaan Arkkiin, joka kiertää hiljalleen oletetusti elinkelvotonta kotiplaneettaansa ympäri. Aseman ikääntyvien olosuhteiden pakosta uusi yhteiskunta joutuu kuitenkin riskeeraamaan sadan nuorisorikollisen hengen lähettämällä nämä kohti radioaktiivista Tellusta toiveinaan Maan mahdollinen uudelleenasutus.

Jason Rothenbergin luoma sarja lähtee käyntiin vähän ennen nuorten vapaapudotusta, mutta jatkaa kerrontaansa läpi kauden sekä Maassa olijoiden että avaruusasemalle jääneiden silmistä. Yhtäältä rakenne pysyy yhtenäisenä seuratessaan kummallakin tasolla ihmiskunnan kamppailua omasta tulevaisuudesta, mutta samalla tekijät luovat myös täysin itsenäiset tarinalinjat ja ongelmat niin Maan nuorukaisillekin kuin heidän ja omaa kohtaloaan kiertoradalla pohtiville aikuisillekin. Dramaturgisista syistä johtuen näiden kahden osapuolen välinen kommunikointimahdollisuudet luonnollisesti vaurioituvat laskeutumisen aikana.

Monitasoinen kerronta toimiikin Eloonjääneiden eduksi, sillä se antaa tekijöille monia teemoja ja moraalisia pohdintoja käsiteltäväksi. Näistä tärkeimmät pyörivät nimenomaan selviytymisen ympärillä ja siihen liittyvän rajanvedon määrittelemiseen. Nuorten keskuudessa kyseessä on uuden yhteiskunnan muodostamat ensiaskeleet niin lakien, johtajuuden kuin ihan arjen selviytymisen osalta, kun taas avaruusasemalla pohditaan poliittisten valtapelien ohella kuinka hidastaa vääjäämättä loppuvaa happea mahdollisimman vähin ihmisuhrein. Näiden käsittelyssä tekijät ottavat paikoin jopa yllättävän rohkeita askelia.

Kyseessä on kuitenkin tuntien ennen kaikkea teini-ikäisille katsojille suunnattu sarja, mikä myös valitettavasti näkyy. Ihmissuhteet ja pakolliset teinidraamat nousevat  varsinkin sarjan alkupuolella vähän liian korostetusti esille, eikä aivan kaikelta vältytä vielä kauden päätteeksikään. Kesken kiireellisten hetkien aikana käytävät keskustelut parisuhteen statuksesta tai jakson välein vaihtuvat kumppanit tuntuvat liioitellun käsikirjoitetuilta kohtauksilta muutoin varsin mallikkaasti kynäiltyjen rakenteiden seassa. Hahmojen välistä dynamiikkaa sekä olosuhteita rukataan välillä muutoinkin vähän liian ilmiselvin kääntein kohti parempaa tai huonompaa lopputulosta vain, jotta jakson draamakaari saataisiin toimimaan. Tunnelmaa ei myöskään helpota täysillä popitettavat radiohitit hahmojen kannalta ikimuistoisten hetkien aikana, mutta nämäkin onneksi katoavat loppua kohden lähes kokonaan.

Teinihäröily ei onneksi nouse missään vaiheessa liian suureen osaan, vaan tekijät pysyttelevät pääosin luomiensa teemojen ympärillä. Maanpinnalla jännitettä luodaan myös lostmaiseen tapaan esittelemällä jo alkumetreillä niin planeetan uudet kuin vanhatkin asukkaat, joita kuitenkin käytetään onnistuneen säästeliäästi. Uhka pidetään jatkuvasti läsnä, mutta kerronta keskitetään nuorten väliseen ryhmädynamiikkaan ja näiden keskinäisiin ongelmiin. Tekijät vihjailevat myös lähes salakavalasti mahdollisia tulevaisuuden suuntia hyvin pienin elein viedessään ensimmäistä kautta huomattavasti erilaisempaan suuntaan kuin aivan ensijaksoista käy ilmi. Sarja tuntuukin löytävän haluamansa otteen vasta kauden puolivälin tietämillä.

Eloonjääneet on pohjimmiltaan teineille suunnattua parisuhdedraamaa, mutta se tarjoaa onneksi sisältöä myös kovemmasta tieteisfiktiosta kiinnostuneille katsojille. Temaattisesti yllättävän rohkea ja miljööltään mielenkiintoinen avaus paranee loppua kohden ja onnistuu pitämään otteissaan myös kohderyhmänsä ulkopuolelle jäävän katsojan.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
09.03.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuva tarjoaa silmää miellyttävän ja miltei virheettömän teräväpiirtosiirron katselijoiden iloksi. Värikylläinen anti toistuu koko rikkaudessaan ja upealla terävyydellä lähes kauttaaltaan, mutta hämärämpien hetkien aikana tarkkuus kärsii aavistuksen verran. Mustan tasot näkyvät niin ikään luonnollisina ja tuovat kohtauksiin mukavasti syvyyttä.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on aktiivisen monikanavainen läpi kauden, eikä jätä juurikaan kaivattavaa. Tilakäyttöä hyödynnetään lähes jatkuvalla tahdilla toistaessaan niin Arkin metallinen humina kuin Maan villin luonnon moninaiset äänet. Taustahälyn ohella tehosteiden pannaus on niin ikään kohdallaan, ja etukanaviin miksatut dialogit toistetaan virheittä. Matalat taajuudet eivät myöskään jää ilman huomiota, vaan alapää tukee kauden lukuisia toimintakohtauksia ja hivenen maltillisempiakin hetkiä taidolla.

Lisämateriaalin avaa ensimmäiselle levylle tallennettu 2013 Comic-Con Panel tarjoaa viisitoistaminuuttisen paneelikeskustelun, jossa tekijät kertovat pintapuoleisesti sarjasta ja omasta roolistaan sen parissa.

Creating the World of The 100 on neliosainen ja puolituntinen making of -dokumentti, jossa käydään suhteellisen kattavasti läpi sarjan syntyä, tekoa, tarina- ja hahmolinjoja sekä tulevaisuuden visioita.

Viimeisen jakson kommenttiraidalla luoja Jason Rothenberg ja ohjaaja Dean White puivat jaksokohtaisen kommentoinnin ohella paljon mielenkiintoista asiaa myös koko kauden tapahtumista.

Lopuksi julkaisu sisältää vielä parin minuutin edestä poistettuja kohtauksia finaalista.