Late Lammas: elokuva

Alkuperäinen nimi: 
Shaun the Sheep Movie
Julkaisuvuosi: 2015
Late Lammas: elokuva
K-7
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
06.02.2015
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
85 minuuttia

MEDIA

Late Lammas: elokuva
Late Lammas: elokuva
Late Lammas: elokuva
Late Lammas: elokuva

Aardman Studiosin rakastettu Late Lammas saapuu valkokankaalle villakkaan ihka omassa elokuvassa Late Lammas: elokuva. Puolitoistatuntinen vaha-animaatio esittelee tutun maatilalla asuvan konkkaronkan, jonka normaaliarki saa hieman piristystä, kun koko porukka eksyy ison kaupungin menoon ja vilskeeseen. Muistinmenetyksiltä, takaa-ajoilta ja väärinkäsityksiltä ei voi välttyä.

Mark Burtonin ja Richard Starzackin ohjaama koko perheen elokuva lainaa televisiosarjasta tutut kommervenkit ja venyttää ne kokoillan tarpeiksi. Toisin sanoen fokus on jälleen persoonallisten lampaiden hauskanpidossa näiden isäntien katseilta piilossa, joskin juonellisesti seurataan myös nelijalkaisten yritystä saada muistihäiriöinen isäntä takaisin maatilan tykö. Omat esteensä urakalle tuo kuitenkin intohimoinen rankkuri sekä tietenkin etsijäpartion keskivertoa villaisempi olemus.

Toiminnan osalta Late Lammas: elokuva ei liioin poikkea emosarjastaan. Viattoman söötti tunnelma on yhdistetty slapstick-huumoriin ja taidokkaaseen vaha-animaatioon, jotka luovat vauhdikkaan joskin sisällöltään hivenen tyhjäksi jättävän kokonaisuuden. Tekijät ovat kyllä lisänneet tunnetta muutoin käytännössä täysin sanattomaksi jäävään rainaan hetkittäin, mutta pääasiallisesti kyseessä on vain yksi pitkitetty joskin tarinallisesti eheä televisiosarjajakso. Yleisen sekoilun vastapainoksi elokuvaan on ujutettu onneksi myös muutamia oivaltavia popkulttuuriviittauksia.

Elokuvaa ei kuitenkaan voi kritisoida värikkyydestä. Käsintehdyt lavasteet sekä hahmot ovat kaikin puolin laadukasta jälkeä. Vauhdintunne sekä komedialliset aspektit onnistutaan välittämään hyvin pienien ilmaisujen avuin, mutta visuaalista kikkailua olisi voitu viedä ronskisti eteenpäin. Taidokkuudestaan huolimatta ilme on vähän liian maanläheinen, joskin samalla valloittavan söpö.

Late Lammas: elokuva on viaton koko perheen elokuva, jossa televisiosta tutut lampaat temmeltävät sydämensä kyllyydestä. Harmiton viihde kantaa kyllä koko puolitoistatuntisen yli, mutta varsinaista sanomaa tai todellista sisältöä rainalta ei kannata jäädä odottamaan.