Lego elokuva

Alkuperäinen nimi: 
The Lego Movie
Julkaisuvuosi: 2014
Lego elokuva
K-7
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
3D: 
5 tähteä 3D:lle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
100 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Warner Bros. Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Lego elokuva
Lego elokuva
Lego elokuva
Lego elokuva

Legot ovat kuuluneet monien lapsuuteen vuodesta 1949 lähtien, jolloin tanskalainen Godtfred Kirk Christiansen päätti yhdistää kaksi muovipalaa toisiinsa. Sittemmin maailmanlaajuiseksi bisnekseksi kasvanut leikkikalusarja on levinnyt vuosien varrella myös muihin viihdemuotoihin, joista viimeisin viritelmä on Phil Lordin ja Christopher Millerin Lego elokuva.

Myös kaksikon käsikirjoittama elokuva vie tuiki tavallisen duunarin (Chris Pratt) odottamattomaan seikkailuun, kun tämä tunaroi itsensä muinaisen ennustuksen suureksi rakentajaksi, jonka on määrä kukistaa suuri paha (Will Ferrell). Mutta ennen sitä mies joutuu voittamaan puolellensa sekalaisen joukon hyvyyden edustajia, kuten Batmanin (Will Arnett), Teräsmiehen (Channing Tatum), Gandalfin (Todd Hansen) ja Vitruviuksen (Morgan Freeman).

Viattomuudellaan hurmaava Lego elokuva on selkeästi suunnattu lapsille ja lapsenmielisille, mutta Millerin ja Lordin käsikirjoituksessa on myös täkyjä hivenen varttuneemmalle väelle. Monella tapaa elokuva muistuttaakin kaksikon Poutapilvia ja lihapullakuuroja -elokuvia, joiden lailla Lego elokuvassa on hyvin paljon absurdia huumoria sekä toiminnallisia hetkiä todella värikkäissä maisemissa.

Mitään syvällisempää elokuvalta onkin turha lähteä hakemaan. Taustalla on pieni temaattinen vire yhteisestä kivasta ja asioiden tarkastelusta useammalta kantilta, mutta pohjimmiltaan Lego elokuva on vain vallattoman riemukas seikkailu lapsuudesta tuttujen palikoiden parissa. Sellaisenaan se on myös häpeilemätön suuren budjetin legomainos, jos asiaa haluaa tarkastella hivenen kyynisemmin silmin. Katsoi touhua kuitenkin miten päin tahansa, niin varmaa on se, ettei sen aikana käy aika pitkäksi.

Digitaalisesta tuotannosta huolimatta Lego elokuva on toteutettu kuin stop motion -animaatio. Hahmot liikkuvat luonnottomasti töksähdellen ja kaikki yksityiskohdat on toteutettu autenttisilla legopalikoilla. Toteutustapa herättääkin tutut legot kirjaimellisesti eloon, ja varsinkin lukuisat toimintakohtaukset saavat tekniikasta täysin uniikin ilmeen. Parhaimmillaan elokuva onnistuu kuvaamaan juuri sen mielikuvan, jolta legoilla leikkiminen lapsuudessa oikeasti tuntui.

Lego elokuva on hauska ja visuaalisesti omaperäinen lastenelokuva, jonka vauhdikas kerronta onnistuu viihdyttämään myös vanhempia.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
23.06.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Värikylläinen anti saa arvoisensa julkaisun teräväpiirtoformaatissa, joka piirtää yksityiskohtaiset kohtaukset terävinä ruudulle. Lego-palikoista rakennetusta maailmasta huolimatta tekstuurin kirjo niin hahmojen kuin rakennusten pinnoilla on erinomainen, ja julkaisu loihtii pienimmätkin detaljit kauniisti. Kirjava kirjo eri värisävyjä toistuu niin ikään virheettöminä kohtauksesta toiseen.

3D-siirto ei kärsi detaljien määrän vähenemisestä tai värien haalistumisesta kuin nimeksi. Kuva säilyy terävänä, eloisana ja riittoisana myös lasien läpi katseltaessa, mutta yhtälöön tuodaan lisäksi erinomainen syvyysvaikutelma. Kolmiulotteista tilaa hyödynnetään erinomaisesti levittäessä lääniä kauaksi horisonttiin asti ja luomalla kohtauksiin luonnollista avaruutta. Myös toimintakohtaukset saavat osansa 3D:stä, kun erilaiset objektit lentävät niin kohti kuin poispäinkin katsojasta.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on ilahduttavan elävä ja leikkisä. Tilaerottelu seuraa tapahtumia herkeämättä ja toistaa niin tehosteäänet kuin dialogin erinomaisella tarkkuudella juuri oikeasta suunnasta kohtauksiin nähden. Etenkin lukuisten toimintakohtausten aikana erinäisten palikoiden ja efektien räjähdellessä ympärillä, tilanluonti on todella immersiivinen. Myös matalat taajuudet tukevat tapahtumia niin hienovaraisella huminallaan kuin kokonaisvaltaisella presenssillään.

Kommenttiraidalle lainaavat äänensä ohjaajakaksikon lisäksi Chris Pratt, Will Arnett, Charlie Day ja Alison Brie, jotka tarjoavat lähes yhtäjaksoista vitsitykitystä ja pelleilyä koko puolitoistatuntisen edestä. Toisinaan hauskuutuksien väliin on tarttunut myös pienempiä paljastuksia ruudulla näkyvistä tapahtumista ja tuotannosta.

Bringing LEGO to Life on vajaa vartin mittainen huumorilla ryyditettyä making of -kooste, jossa tekijät kertovat pintapuoleisesti elokuvan tuotannosta ja visuaalisuuden takana olleesta tekniikasta. Stories from the Story Team jatkaa tarinapuolen osalta esittelemällä lyhkäisiä juoni-ideoita ja hahmoja, jotka jouduttiin hylkäämään lopullisesta versiosta.

See It, Build It! on reilu kymmenminuuttinen tee-se-itse-video, jossa tekijät näyttävät, kuinka muutama elokuvassa nähty lego-rakennelma kasataan niin oikeilla legoilla kuin digitaalisella ohjelmalla.

Julkaisu sisältää lisäksi kahdeksan kappaletta lyhyitä lego-filmejä niin tekijöiden kuin fanien tekeminä, Everything is Awesome -kappaleen, poistettuja ja pilalle menneitä otoksia sekä videomuotoista promomateriaalia.