Rio 2

Julkaisuvuosi: 2014
Rio 2
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
3D: 
5 tähteä 3D:lle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
101 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Fox-Paramount Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Rio 2
Rio 2
Rio 2
Rio 2

Carlos Saldanhan kotieläimeksi hyvin jalostuneet siniarat palaavat uusien seikkailujen pariin Brasilian eksoottisiin maisemiin Rion jatko-osassa. Tällä kertaa Blu (Jesse Eisenberg) perheinensä lentää sambakaupungin karnevaaleista Amazonin villiin luontoon, kun käy ilmi, että harvinaislaatuisia siniaroja saattaisi piileskellä viidakon kätköissä useampiakin. Ihmisten arkeen tottuneelle Blulle aklimoituminen uudenlaiseen ympäristöön onnistuu tosin rakkaitansa hivenen heikommin.

Don Rhymerin, Carlos Kotkinin, Jenny Bicksin ja Yoni Brennerin käsikirjoitus on tuttua ja turvallista koko perheen viihdettä, jonka syvempien ajatusten puutetta korvataan värikkäällä ulosannilla ja kevyen aivottomalla tohinalla. Sopeutuvuus sekä hentoinen ympäristön suojelu nousevat toisinaan esille elokuvan kannattelevina teemoina, mutta mitään kovin merkityksellistä sanomaa ei Rio 2:lta kannata lähteä hakemaan.

Sen sijaan siniarojen uudet seikkailut vievät katsojat Amazonin valtavan vehreyden keskelle, missä musikaaliset ohjelmanumerot seuraavat toisiaan ja uhkaavat varastaa ruutuajan varsinaiselta kerronnalta. Väriloisteen paukkuessa esitykset ovat toki viihdyttäviä – toisinaan jopa aikuiskatsojalle – mutta niistä puuttuu pääkappaletta lukuun ottamatta svengi ja kiinnostavuus, joilla ne jaksaisivat vetää puoleensa. Monet luritukset jäävätkin lähinnä täytteeksi kovin kevyeksi jäävän juonen sisällä.

Muutoinkin kerronnan päämäärättömyys ja vitsien kohdistaminen puhtaasti naperoille saa elokuvan tuntumaan lähinnä vain kivalta silmäkarkilta. Teknisesti Rio 2 on upeaa katsottavaa vihersävyisestä annistaan huolimatta, mutta nykypäivän animaatioiden ylitarjonnassa elokuva ei onnistu erottumaan joukosta millään tapaa. Tutut hahmot ja lapsenmielisyys auttavat toki kestämään kerrontaa, mutta toiminta unohtuu samasta syystä pian katselun jälkeen myös mielestä.

Rio 2 on teknisesti näyttävä mutta sisällöltään hivenen ontoksi jäävä teos. Värikäs anti ja kevyt viihteellisyys jaksavat kyllä kannatella kerrontaa, mutta päivän päätteeksi elokuvalla ei ole oikeastaan mitään kerrottavaa.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
27.08.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Dubbaus: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Yksityiskohtainen ja värikylläinen elokuva saa pienimmätkin detaljit upeasti toistavan teräväpiirtosiirron. Yleinen tarkkuus yllättää kohtaus toisensa jälkeen lukuisilla vivahteilla, mutta todellisen silmäkarkin julkaisu tarjoaa sateenkaaren väreissä hehkuvan värimaailmansa avulla. Sävyt saavat lisäksi mahtavan vastapainon luonnollisen mustan tason myötä. Kokonaisuus on ehtaa demomateriaalia.

3D-kuva ei tarjoa juuri sen vähempää, vaan sama yksityiskohtaisuus, värikylläisyys ja terävyys säilyvät myös julkaisun 3D-presentaatiossa. Syvyysvaikutelman osalta kolmiulotteisuus syventää entisestään kohtausten avaruutta luonnollisella mutta vakuuttavalla annillaan. Niin vilkkaiden kaupunkien seassa lentely kuin eksyttävien viidakoiden kätköissä samoilu on loihdittu uskottavan upeasti.

DTS-HD MA 7.1 -miksaus tarjoaa elävän, moniulotteisen ja upean äänimaailman elokuvan rikkaille tapahtumille. Lukuisat sävellykset nousevat kokonaisuuden kärkisijoille levittyen luonnollisesti ja skaalaltaan laajalle pitkin kotiteatteriympäristöä. Kohtaussidonnaiset tehosteet eivät jää kuitenkaan sen heikompaan asemaan, vaan monet viidakot kohtaukset tarjoavat niin tilaääniltään kuin elävyydeltään erinomaisen kokemuksen.

Lisämateriaaliosaston avaa ensimmäisen osan tarinan summaava Rio Refresher, jonka jälkeen ekstrat keskittyvät pääosin elokuvan kirjavaan äänimaailmaan. Boom, Shake, Snap: The Local Sounds of Brazil tarjoaa parikymmenminuuttisen edestä pienempiä koosteita, joissa tekijät esittelevät elokuvan erilaisia etnisiä ääniä ja kuinka ne luotiin.

Birds and Beats: The Singing Talents of Rio 2 sekä Nigel the Shakespearean Cockatoo and Friends kattavat toisen kaksikymmenminuuttisen elokuvan ääninäyttelijöille, jotka kertovat hahmoistaan ja tuotannosta. 

Loput julkaisun lisämateriaaleista ovat lähinnä lapsille suunnattua materiaalia What is Love -musiikkivideoineen, kuvagallerioineen, tuomarikilpailuineen ja karaokesovituksineen. Lisäksi levylle on tallennettu yksi poistettu kohtaus.