Man with the Iron Fists, The

Alkuperäinen nimi: 
The Man with the Iron Fists
Julkaisuvuosi: 2012
The Man with the Iron Fists
K-18
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1 tähti extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
95 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Pictures Finlandille arvostelukappaleesta.

MEDIA

The Man with the Iron Fists
The Man with the Iron Fists
The Man with the Iron Fists
The Man with the Iron Fists

Wu Tang Clanin räppäri RZA ammentaa esikoisohjaukseensa miehen sanoituksiinkin vaikuttanutta kiinnostusta aasialaista kulttuuria kohtaan. The Man with the Iron Fists on ennen kaikkea kunnianosoitus 1970-luvulla kukoistaneelle kungfu-genrelle, ja ennen kaikkea idän mahtitekijänä tuolloin toimineen Shaw Brothers Studion tuotannolle. Lafkan julkaisemien klassikoiden henki on vahvasti läsnä myös RZA:n ohjauksessa.

Väkivaltaisen arjen siivittämä viidakkokylä joutuu aiempaa suuremman kiinnostuksen kohteeksi, kun Kiinan keisarin kulta kaapataan ja säilötään alueelle. Valtava aarteen perässä paikalle saapuvat myös lähitienoon tapavimmat palkkasoturit ja klaanit, joista jokainen tahtoo palan mammonaa.

Pelkkä intohimo ei riitä onnistuneeseen elokuvaan, vaan siihen tarvitaan useimmiten myös taitoa. RZA:n päänsisäinen visio on eittämättä ollut eheä, väkivaltainen balladi klassisille kungfu-elokuville, mutta monitaiturin varsinainen toteutus jää kauaksi aiotusta.  The Man with the Iron Fistsissä on kyllä aistittavissa ohjaajan luonnostelemat konseptit, mutta miehen visuaalisen silmän puute ja kerronnallinen ammattitaidottomuus eivät onnistu tuomaan näkemystä kuriositeettia suuremmaksi.

The Man with the Iron Fists onnistuu kuitenkin herättämään nostalgisen kaihon vuosikymmenten takaisia kungfu-elokuvia kohtaan. Karikatyyriset pahikset, omaperäiset aseet ja taistelulajit sekä – ainakin päässä – taidokkaasti koreografioidut toimintakohtaukset seuraavat toisiaan. Myös päälle liimattu itämaisen filosofinen pohjavire tulee suoraan 70-luvun merkkiteoksista, unohtamatta alagenren ylenpalttista verisyyttä.

Kerronnallisesti RZA:n kungfu-raina etenee nurinkurisesti. Räppärin itsensä esittämä päähenkilö tuodaan kunnolla framille vasta juonen lähestyessä loppua, jolloin myös genrelle tyypillinen kasvutarina typistetään pariminuuttisiin takaumiin. Ponnettomalle juonelle siunataan sen sijaan tarpeeton määrä aikaa, samoin kuin lukuisille pahiksille, joiden ominaispiirrettä toistetaan paikoin liiallisuuksiin asti.

The Man with the Iron Fists on epäonnistunut kunnianosoitus kungfu-genrelle mieheltä, jonka taidot eivät vastaa omien visioidensa suuruutta. Huonosti kuvatun, kerrotun ja rytmitetyn mättöelokuvan ainoa anti on oikeastaan siinä, että se onnistuu herättämään halun katsoa ne oikeat 1970-luvun klassikot uudestaan.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
12.06.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu toistaa värikkään maailman upein sävyin ja ongelmitta. Syvät mustat korostavat eloisaa antia, ja erinomainen terävyys paljastaa lukuisia yksityiskohtia niin hienovaraisista tekstuureista kuin taustalla makaavista esineistäkin.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on kuvan tapaan vivahteikas. Elävä tilaerottelu seuraa kohtausten moninaisia tehosteita tarkasti läpi kuuntelukentän, ja tuntuva alapää toistaa niin jykevät efektit kuin RZA:n bassovoittoiset sävellykset aggressiivisesti.

Lisämateriaalin virkaa hoitavat lähinnä puolen tunnin edestä levylle tallennetut poistetut kohtaukset, joita on yhteensä viisi kappaletta. Sen sijaan loput kolme pariminuuttista koostetta kuvauspaikoilta jäävät sisältöarvoltaan varsin mitäänsanomattomiksi.