Oli aikakin

Alkuperäinen nimi: 
About Time
Julkaisuvuosi: 2013
Oli aikakin
K-7
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
04.10.2013
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
123 minuuttia

MEDIA

Oli aikakin
Oli aikakin
Oli aikakin
Oli aikakin

Komiikan ja romantiikan maestro, Richard Curtis, on vienyt kumpaakin genreä tasaisin väliajoin alati parempaan suuntaan. Käsikirjoittajana Ei yhdeksän uutisten parissa aloittanut uusiseelantilainen siirtyi ensimmäistä kertaa kameran taakse hurmaavan romanttisella ohjaustyöllään Rakkautta vain. Siirappisuuden välttävä ja humoristinen rakkauden ylistys saa nyt jatkoa vastaavalta genreteokselta, Oli aikakin.

Tim (Domhnall Gleeson) saa kuulla isältään (Bill Nighy) 21-vuotissynttäreinään pystyvänsä suvun muiden miesten tapaan matkaamaan ajassa taaksepäin ja muuttamaan omaan elämäänsä vaikuttaneita asioita. Omaperäisellä lahjalla siunattu nuorukainen päättääkin käyttää kykynsä saadakseen tyttöystävän, mikä osoittautuu oletettua hankalammaksi – jopa aikamatkaajalta.

Curtisin itsensä käsikirjoittama Oli aikakin on piristävä poikkeus romanttisten komedioiden joukossa. Rakkauden ympärillä pyörivä juoni saa humoristisen lisäsäväyksen kieli poskessa toteutetusta aikamatkustusteemasta, jonka avulla ohjaaja onnistuu ujuttamaan elokuvaansa myös tosielämää tavoittavia säikeitä. Hyvää tarkoittavasta sanomasta huolimatta ajatukset jäävät hivenen latteiksi, mutta toisaalta Curtisin sanansäilä taiteilee ne katsojalle sellaisessa muodossa, ettei aiheesta voi liioin suuttua.

Paheksuntaan ei ole myöskään aihetta, sillä vilpittömän sydämellinen Oli aikakin on aito hyvän olon elokuva. Käsikirjoitus välttää kaikkein sokerisimmat genrekliseet ja taiteilee kerronnassaan muutoinkin aika lahjakkaasti konventioiden ulkopuolella. Rakkauden teemaa käsitellään lisäksi laajemmalti kuin ainoastaan sen yleisimmän, miehen ja naisen välisen, käsitteen kautta, ja etenkin vanhempien ja lasten sekä sisarusten väliset suhteet ovat vahvasti esillä. Toki elokuvassa on mukana myös tummempia sävyjä, kuten kaikissa hyvissä elämänkokemuksissa, mutta ne tukevat nimenomaan tarinaa eivätkä suinkaan johdattele sitä tekijöiden haluamaan suuntaan. Samaa voi myös sanoa harvinaisen onnistuneista kappalevalinnoista, jotka tavoittavat pophenkisyydellään kohtausten kepeähkön tunnelman erinomaisesti.

Viimeisen silauksen elokuvalle antaa osaavat näyttelijät. Domhnall Gleeson ja hänen sydämen toista puolikasta esittävä Rachel McAdams toimivat yhdessä täydellisessä symbioosissa, ja lemmenparin leiskun aistii jo ensimmäisestä – kirjaimellisesta – sokkotreffistä lähtien. Gleeson onnistuu muutoinkin tuomaan hahmoonsa loistavaa kepeyttä ja hersyvää komiikkaa aikamatkustuskykynsä kautta. Nuorukaisen isäukkoa näyttelevä Bill Nighy on roolissaan oma persoonallinen itsensä – toisin sanoen yksi taitava huumorilähde lisää – jolta luonnistuu myös tarvittaessa vakavammat säikeet. Sivukatras on niin ikään täytetty lahjakkailla nimillä.

Oli aikakin on riemastuttava hyvän olon komedia, jonka kepeä aikamatkustusteema tuo kerrontaan paitsi osuvaa huumoria myös elämänmyönteistä asennetta.