Way Way Back, The

Alkuperäinen nimi: 
The Way Way Back
Julkaisuvuosi: 2013
The Way Way Back
S

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1 tähti extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
99 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

The Way Way Back
The Way Way Back
The Way Way Back
The Way Way Back

Nuoruuden villeistä vuosista muistaa usein sen yhden, joka omasta mielestään muutti nokan lopullisesti kohti aikuisuuteen johtavaa ovea. Jostain syystä tämä käänteentekevä tapahtuma tuntuu elokuvissa lähes aina sijoittuvan sille vuoden ainokaiselle kesälomalle, eikä Nat Faxonin ja Jim Rashin ohjaustyö The Way Way Back muuta kaavaa. Päinvastoin miehet vain vahvistavat kliseitä esittelemällä päähenkilönä – tietenkin – ujon 14-vuotiaan pojan.

Genren tutut polut käyvät tutuksi myös The Way Way Backissa, mutta onnekseen elokuvan edut ovat toisaalla. Faxonin ja Rashin kätösistä on nimittäin lähtöisin myös mestarillinen yksinhuoltajuuskuvaus The Descendants, ja vaikka kaksikko ei aivan Alexander Paynen tasolle ohjauksessa ylläkään, on miesten käsikirjoituksessa havaittavissa samanlaista kypsyyttä kuin jälkeläisissä.

Parhaimpien nuoruuskuvausten tapaan The Way Way Back taiteilee luonnollisesti draaman ja komedian välimaastossa. Käsikirjoittajakaksikolla on kaiken lisäksi lyömätön taito tehdä hahmoistaan käsin kosketeltavan aitoja, jolloin synkimpienkin kohtausten aikana on mahdollisuus irrotteluun ilman, että tummanpuhuva huumori tuntuisi millään tapaa irralliselta. Ajoittaisesta synkkyydestä ja suurista tunteista huolimatta kyse on silti pohjimmiltaan hyvän tuulen elokuvasta.

Kasvukivuista kärsivänä nuorukaisena nähdään Liam Jamesin tulkkaama Duncan, jonka sisäänpäin sulkeutuneisuus on alkuun jopa vaivaannuttavan luotaantyöntävää, mikä osaltaan ainoastaan auttaa kerronnan tenhoa. The Way Way Back ei nimittäin ole vain päähenkilön kasvutarina, vaan sen säikeet yltävät myös rainan noin puolisen tusinaan muuhun persoonaan. Duncanin ujous saakin räikeän kontrastin tämän isäpuolta esittävän Steve Carellin Trentistä, jonka suorasukaisen kusipäisyyden takana on yhtäältä (epäonnistunut) yritys valaa parempaa itsetuntoa tyttöystävänsä poikaan.

Päähenkilön ensimmäiset henkiset askeleet kohti aikuisuutta otetaan paikallisen vesipuiston kesäduunista ja sen sanavalmiin johtajan opeissa. Sam Rockwellin omannäköinen rooli ilkikurisena Owenina on Duncanille yhtälailla tärkeä ystävä kuin eräänlainen isoveli, johon turvautua. Kaksikon välisissä kohtauksissa onkin sanatonta lämpöä ja ymmärrystä, mikä tekee heidän hetkellisestä sisarussuhteesta ja molempien hahmojen kasvusta asteen aidonoloisemman.

The Way Way Back on laadukas kasvutarina, jonka säikeet ulottuvat välittömän päähenkilön lisäksi tämän lähiympäristöön. Aidonoloiset hahmot, elämänmakuinen kerronta ja upeat näyttelijäsuoritukset kruunaavat kokonaisuuden.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
24.11.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuvasta syöpyy ensimmäisenä mieleen värikylläinen maailma. Auringon kellertämät kohtaukset hehkuvat rikkaissa, luonnollisissa väreissä ja upeassa kontrastissa. Myös mustan taso säilyy läpi elokuvan kiitettävänä. Kuva ei yllä aivan ihohuokosia syväluotaavaan tarkkuuteen, mutta on siitä huolimatta kauttaaltaan äärimmäisen terävää.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on maltillinen, dialogivetoinen kokonaisuus. Tilakanavia hyödynnetään taustamusiikin tahdissa ja hetkittäin ympäristön äänien taltioinnissa, mutta muutoin hienovarainen dynamiikka koostuu pääasiallisesti selkokielisen dialogin ja tehostemaailman hyvästä toistosta.

Lisämateriaali koostuu viisiminuuttisesta mainoskoosteesta, jossa tekijät kertovat hieman elokuvasta, sekä poistetuista kohtauksista.