Palme

Julkaisuvuosi: 2012
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3 tähteä kuvalle
Ääni: 
3 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
105 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Kiistelty Ruotsin pääministeri Olof Palme oli monenlaisten kasvojen mies. Hän oli ennen kaikkea suorasanainen ja oikeudenmukainen persoona, joka keräsi yhtäältä niin ihailijoita kuin vihamiehiä rinnallensa. Sosiaalidemokraattien riveissä Palme edisti valtionsa hyvinvointivaltiomallin kehittämistä, ajoi kansainvälisellä tasolla tarmokkaasti heikkojen ja sorrettujen asemaa, ja uskoi asiaansa aina selvittämättömään murhaansa 28. helmikuuta 1986 saakka.

Ruotsalaisten journalistien Kristina Lindströmin ja Maud Nycanderin käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Palme piirtää mielenkiintoisen ja monisävyisen henkilökuvan Ruotsin edesmenneestä pääministeristä. Kronologisesti etenevä kerronta tarkastelee Palmen muotokuvaa niin yksityiselämän kuin politiikan kautta, haastatellen yhtäältä miehen lähisukulaisia ja työkavereita kuin näyttäen vuosien varrella kerääntynyttä arkistomateriaalia.

Rakenteeltaan Palme soljuu upeasti. Vuosikymmenet vaihtuvat seesteisellä tahdilla, ja jokainen uusi vuosi ja tapahtuma kuorivat jälleen yhden kerroksen monikasvoisesta persoonasta. Syntyvä kuva ei suinkaan ole eheä ja virheetön, vaan monin paikoin ristiriitainen ja inhimillinen. Tekijät eivät myöskään ota erityisemmin kantaa käsiteltävään aiheeseen, vaan dokumentti antaa oikeaoppisesti miehen omien tekojen ja sanojen puhua puolestaan. Benny Anderssonin miltei mystifioiva sävellys tukee paitsi elokuvan rakennetta myös kuvattavaa persoonaa.

Dokumentti jättää kuitenkin kaipaamaan syvempää käsittelyä. Reilun puolitoistatuntisen keston puitteissa Olof Palmen kaltainen rikas persoona ja hänen tekonsa jäävät kaikesta huolimatta auttamattoman pinnallisiksi, etenkin henkilöön perehtymättömille. Materiaalia on jouduttu pakosta karsimaan ja tiettyjä näkökulmia korostamaan muiden kustannuksella, vaikka miehen uran tärkeimmät painopisteet käydään tunnollisesti lävitse. Dokumentin ilmestymisen jälkeen Ruotsin televisiossa julkaistu kolmituntinen versio korjannee ongelmat tältä osin.

Palme on mielenkiintoinen henkilökuva kiistellystä pääministeristä. Kuvien ja haastattelujen avulla luotu läpileikkaus Olof Palmen yksityis- ja työelämään on kestonsa puitteissa kattava kokonaisuus, mutta monisyisen tarkastelukohteensa vuoksi rajaamista on jouduttu harjoittamaan paikoin liiaksi.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
27.02.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Arkistomateriaalista ja haastatteluista koostuva dokumentti vaihtelee kuvanlaadullisesti. Niiltä osin kuin lähdemateriaali on tältä vuosituhannelta, laatu on pääosin hyvää. Tarkkuus on erinomainen ja värikylläisyys luonnollinen. Sen sijaan loput kohtauksista kärsii milloin heikosta terävyydestä, liiallisesta kohinasta tai muuten vain artefaktien riivaamasta kuvasta. Kokonaisuuden kannalta laatu säilyy hyvänä.

Dolby Digital 5.1 -ääniraita on pientä liioittelua. Takakanavat toistavat lähinnä elokuvan taustalla soivan musiikin ja satunnaisen taustahälyn, mutta muutoin elämys keskittyy tiukasti etukanaviin. Selkeyden tai kuuluvuuden osalta miksauksessa ei ole valitettavaa.