Sel8nne

Alkuperäinen nimi: 
Selänne
Julkaisuvuosi: 2013
Sel8nne
S

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
110 minuuttia
Näyttelijät: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset SF Filmille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Sel8nne
Sel8nne
Sel8nne
Sel8nne

Koko kansan Teemu Selänne saa ihka oman dokumenttielokuvansa Sel8nne, jonka ohjaajana Jukka-Pekka Siili vie kamerat suomalaiskiekkoilijan perheen ja sukulaisten tykö. Vajaa kaksituntisessa katsannossa kuullaan niin Teemulta itseltään kuin hänen läheisiltään, millaisesta persoonasta on oikein kyse sekä käydään luonnollisesti lävitse miehen kattavan uran tärkeimpiä hetkiä.

Arkistomateriaalista, suvun omista tallenteista ja viime vuonna kuvatuista haastatteluista koostettu dokumentti alkaa kronologisesti lapsuudesta. Sel8nne ei keskity kuitenkaan ainoastaan Teemuun, vaan elokuva tuo myös hänen veljensä – huumeisiin sekaantuneen isoveli Panun mukaan lukien – ja vanhempansa keskiöön. Läheistensä kautta kuva oikeasta Teemusta välittyy oikeastaan paremmin kuin videomateriaalin tai miehen itsensä kertomana, miksi on pieni sääli, ettei heille anneta lopulta kovinkaan paljoa ruutuaikaa.

Teemun siviiliminä jääkin ikävästi pimentoon, tai pikemmin, se ohitetaan kovin irtonaisin sivulausein. Haastateltavat eivät malta olla kehumatta kiekkoilijan ystävällisyyttä, positiivisuutta ja ammattitaitoa – varmasti ihan aiheesta – mutta liioin negatiivista sanottavaa ei miehestä tunnu löytyvän. Ja jos löytyy, niin se pyydetään melkein hetimiten anteeksi.  Ehkä Teemussa ei vaan ole mitään pahaa kerrottavaa, mutta se vain saa dokumentin tuntumaan liian palvovalta ja silotellulta. Fiiliksen murtavista hauskoista anekdooteista huolimatta.

Toki Sel8nne nostaa muutamia kipeitä asioita esille, mutta sille asteelle ne sitten jäävätkin. Pahimpana esimerkkinä on Teemun rautainen diktatuuri perheen sisällä. Tai näin siis joku läheisistä asian mainitsee taustalla, kun Teemu istuu samaan aikaan yrmeänä saunassa. Sen enempää aiheesta ei kuulla kuitenkaan Teemulta kuin hänen vaimoltaan Sirpaltakaan. Toisaalta dokumentin päättää miehen itsensä sanelema teksti, jossa kerrotaan elokuvan tarkoituksen olleen antaa nimenomaan nuorukaisille esikuva ja todiste siitä, että unelmiaan kannattaa tavoitella. Ja kyllä, Teemu on ollut ja on edelleen erinomainen esikuva jo lukuisille urheilijanuorukaisille, mutta ehkä kaneetti olisi kannattanut pistää heti dokkarin alkuun, eikä vasta sen päätteeksi.

Siviilipersoonaa suurempaan osaan nousee Suomalaisena salamana tunnetun kiekkoilijan ura ja ammatillisuus. Kerronta käy junnukiekosta lähtien Teemun pelillisiä kohokohtia ja luo kuvan peräänantamattomasta ja koko sydämellään jääkiekkoilussa mukana olevasta henkilöstä. Toisaalta tämä kuva ei liioin poikkea siitä, mikä miehestä on varmasti monelle syntynyt jo entuudestaan. Tämän vuoksi uran käsittely jää lopulta melkoiseksi arkistomateriaalikierrätykseksi, eikä suurista pettymyksistä tai saavutuksista tihku juuri muutamaa sanaa pidemmälti kommentoitavaa.

Elokuvan rakenne seuraa kiekkoilijan uraa teemojen kautta. Kronologisesti dokumentti hyppeleekin melkoisesti aiheesta, vuodesta ja henkilöistä toiseen, mikä tekee siitä kerronnallisesti rikkonaisen ja paikoin vaikeasti hahmotettavan. Asiaa hankaloittaa entisestään se, että eri teemoihin hyppimisestä huolimatta varsinainen urakronologia etenee suoraviivaisesti nuoruudesta nykyhetkeen. Yhden kauden selonteon päätteeksi dokumentti saattaa keskittyä hetkeksi Panun huumeongelmiin, jonka jälkeen palataan seuraavan kauden kimppuun kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja sitten onkin taas vuorossa Teemun sukellus mainosmaailman kimppuun.

Sel8nne on ansaittu dokumentti suomalaisesta kiekkotähdestä. Vaikka kuvattavan kohteen siviilielämä jää edelleen hieman varjoon ja näkökulma on aavistuksen liian palvova, ei meillä ole lopulta kovinkaan montaa urheilijaa, joiden saavutukset ovat oikeasti dokumentin arvoisia.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
11.12.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Arkistomateriaalista pääsääntöisesti koostuva dokumentti on kuvanlaadullisesti hyvin vaihteleva. Vuosikymmenten takaiset uutiskuvat ja treenivideot ovat kokonaisuudessaan rakeisia, pehmoisia ja värisävyiltään korkeintaan keskitasoa. Dokumenttia varten kuvatut haastattelut ovat sen sijaan erinomaista jälkeä.

Dolby Digital 5.1 -miksaus painottuu etukanaviin, mutta äänimaailma levittyy tasaisin väliajoin taakse toistaakseen uskollisemmin jääkiekkohallin mölyn ja muun taustahälyn. Dokumentin kannalta tärkein dialogi kuuluu kauttaaltaan selkokielisenä ja tarkasti.

Lisämateriaaleiksi on kasattu kaksikymmentä kappaletta dokumentista poistettuja kohtauksia, jotka lopullisen version tapaan tarjoavat Teemun persoonaa syventäviä ja puhtaasti vain humoristisia tilanteita.