Peloista pahin

Alkuperäinen nimi: 
The Sum of All Fears
Julkaisuvuosi: 2002
Peloista pahin
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
2 tähteä julkaisulle
Kuva: 
2 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
124 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Fox-Paramount Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Peloista pahin
Peloista pahin
Peloista pahin
Peloista pahin

Jack Ryanin uudelle vuosituhannelle tuova Peloista pahin päättää käynnistää Tom Clancyn ikonisen hahmon uudelleen elokuvaformaatissa. Phil Aldren Robinsonin ohjaustyö jättää tosin alkuperäislähteen aikalailla oman onnensa nojaan sovittaessaan samannimisen kirjan valkokankaalle.

Ben Affleckin esittämä Ryan on tällä kertaa nuorempi analyytikko, joka pääsee isojen poikien piireihin neuvonantajaksi, kun Venäjän tuore presidentti osoittautuu samaksi, josta nuorukainen on aikanaan kirjoittanut raportin. Samaan aikaan neonatsit hamuilevat paluuta vanhaan maailmanjärjestykseen ja käynnistävät monimutkaisen operaation, jonka tarkoituksena on usuttaa Yhdysvallat ja Venäjä toistensa kimppuun.

Paul Attanasion ja Daniel Pynen uudelleenkäynnistys käyttää alkuperäislähdettä hyödyksi vain nimeksi, mikä pitää myös huolen siitä, ettei Peloista pahin muistuta Jack Ryan -kronologiaa juuri laisinkaan. Affleckin haltuunsa ottama nimikkohahmo pyöriikin suurimman osan ajasta muiden heittopussina ja laajalti muiden sivuuttamana henkilönä, jonka älyllisistä lahjoista tai edes kenttäkokemuksesta ei ole jäljellä enää rahtuakaan; vuosimallin 2002 Jack Ryan on lähinnä rakastunut nyhverö, jonka perustelut omille väitteille juontaa miehen aikaa sitten kirjoittaman raportin sisältöön, eikä intuitiiviseen pähkäilyyn.

Elokuva oikeastaan toimii hivenen paremmin, jos yhtälöstä poistaa Tom Clancyn nimen ja tarkastelee näkemäänsä täysin irrallisena toimintatrillerinä. Toki tällöinkin kerronta muuttuu mielenkiintoiseksi vasta puolivälin tiimoilla, jolloin tempoa kiristetään hivenen rivakammaksi ja panokset korotetaan entistä suuremmiksi. Suurvaltojen välisessä nokittelussa on nimittäin paikoin ihan onnistunutta jännitettä, vaikka lähes sivujuonteeksi jäävä neonatsipelleily vaatii hieman ylimääräistä sulattelua toimiakseen edes siedettävästi.

Valitettavasti kyseinen jännite jää Peloista pahimman oikeastaan ainoaksi kohokohdaksi, sillä tekijät epäonnistuvat luovimaan aiheesta mitään muuta tähteellistä. Poliittinen kriisi toki esittelee yhdenlaisen uhkakuvan, jossa kolmas osapuoli pystyy käynnistämään epäilysten ja pelkojen ruokkiman noidankehän, mutta käsikirjoitus kuvaa eskaloitumisen lopulta hyvin karrikoitujen esimerkkien avulla. Onneksi se elokuvan toinen hyvä kohokohta on Liev Schreiberin esittämä agentti John Clark, joka tuo kerrontaan edes hivenen myös tarkoituksellista huumoria.

Peloista pahin on hitaasti käynnistyvä toimintatrilleri, jolla ei ole juuri mitään tekemistä Tom Clancyn suositun kirjasarjan kanssa. Taiteellisia vapauksia ottava kerronta unohtaakin lähes kaiken sen, mikä teki aiemmista sarjan osista pääsääntöisesti aikaa kestäviä viihdeteoksia.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
04.06.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuvanlaatu on hieman yllättäen katastrofaalisen heikko. Kuvaa vaivaa outo valkoinen kohina, jonka sykkivä ilmaantuminen käy rasittamaan silmää jo ensimmäisistä minuuteista lähtien. Virheartefakti toistuu läpi elokuvan häiritsevän näkyvässä osassa, ja rokottaa melkoisesti muutoin ihan terävää kuvaa. Tämän lisäksi mustan taso syövyttää lähes kaiken detaljin allensa, minkä seurauksena elokuvan lukuisat hämärässä tapahtuvat kohtaukset ovat lähes yksinomaan mustan kankaan peittämiä.

Dolby TrueHD 5.1 -miksaus on kauttaaltaan hyvää jälkeä. Matalat taajuudet ottavat muutamat kohtaukset haltuunsa vakuuttavalla presenssillä, ja kanavaerottelu kierrättää tehosteita taidokkaasti ympäri kotiteatteria. Valtaosa äänimaailmasta koostuu tosin dialogista ja hienovaraisemmista tehosteista, jotka toistetaan niin ikään moitteetta.