Juha

Julkaisuvuosi: 1999
Juha
S

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
78 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Tuottaja: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitos Future Filmille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Juha
Juha
Juha
Juha

He elivät onnellisina kuin lapset. Juha (Sakari Kuosmanen) ja Marja (Kati Outinen). Viaton elo Suomen maaseudulla päättyy kuin yllättäen, kun heidän tilalle saapuu auto-ongelmista kärsivä Shemeikka (André Wilms). Mies iskee silmänsä Marjaan, joka haikailee toisenlaisesta elämästä. Auvoisuus särkyy. Nainen lähtee Shemeikan matkaan, mutta onko uusi onni vain toisenlainen vankila?

Juhassa yhdistyvät vanha ja uusi sukupolvi. Elokuva pohjautuu Suomen tunnetuimpiin kansalliskirjailijoihin lukeutuvan Juhani Ahon samannimisen romaanin, jonka on sovittanut elokuvaformaattiin yksi kotimaamme merkittävimmistä auteureista, Aki Kaurismäki. Ohjaajan kätösissä ajaton teos kääntyy vaivatta mustavalkoiseksi mykkäelokuvaksi, joka siirtää alkuperäisteoksen epämääräisen miljöön romantisoituun Suomi-kuvastoon.

Kaurismäki kuvaa tunnetun kolmiodraaman hilpein vedoksin. Alkuperäisteoksen rajantakainen Venäjä on korvattu toisenlaisella synnin tyyssijalla, Helsingillä, mikä korostaa elokuvan nostalgista lumoa. Katoavaa kansanperinnettä oleva maaseutu kuvataan Juhassa viattomana paratiisina, jonka silmäkantamattomiin kantautuvat pellot ja soljuvat purot saavat räikeän kontrastin pääkaupunkiseudun klaustrofobisista huoneista ja savun täyttämistä baareista.

Mykkäelokuvan konventioita noudattaen kerronnasta vastaavat pääosin Anssi Tikanmäen sävellykset sekä Kaurismäen luottokuvaaja Timo Salmisen sommitelmat. Vähäliikkeiset otokset korostavat tilanteiden hilpeyttä ja näyttelijöiden ilmeitä, kun taas Tikanmäen kujeilevat ja pahaa enteilevät nuotit johdattelevat katsojan viattomaan maailmaan.

Juha on hupaisa sovitus Juhani Ahon samannimisestä romaanista, jonka iätön kolmiodraama siirtyy onnistuneesti elokuvamuottiin.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
12.02.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Mustavalkoinen kuva on saanut arvoisensa käsittelyn. Terävä anti ei yllä aivan parhaimpaansa, mutta jälki on siitä huolimatta erinomaisen tarkka. Mustan tasot ovat myös luonnolliset, ja harmaan eri sävyt tuovat kuvaan mukavasti eloa.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus koostuu pääasiallisesti Anssi Tikanmäen musiikista. Kuuntelutilan luonnollisesti ympäröivä soitanta kuulostaakin erinomaiselta, ja kukin instrumentti raikuu kaiuttimista luonnollisesti.