Protector, The

Alkuperäinen nimi: 
The Protector
Julkaisuvuosi: 1985
The Protector
K-16

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
2 tähteä julkaisulle
Kuva: 
1,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
2 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
95 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Tuottaja: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitos Future Filmille arvostelukappaleesta.

MEDIA

The Protector
The Protector
The Protector
The Protector

Huumorillaan ja taiturimaisella akrobatialla myös länsimaalaisten sydämiin rantautunut Jackie Chan muistetaan parhaiten nimenomaan miehen komediallisimmista rooleista, mutta näyttelijän pitkälle uralle lukeutuu myös lukuisia vakavia rooleja. Yksi näistä on The Exterminator -ohjaaja James Glickenhausin The Protector, jonka paras lahja maailmalle on sen ongelmallisesti tuotannosta virinnyt klassikko Police Story.

Jenkkien kasariestetiikka hyödyntävä The Protector on aikakauttansa mukailevan synkkä tuote, jolle ylimääräistä potkua pyritään antamaan pääosaan palkatun Jackie Chanin avulla. New Yorkin ja Hongkongin huumemaailmaan sijoittuva käsikirjoitus seuraa kyttäkaksikon veristä taivalta läpi kriminaalien syöpäpesäkkeiden näiden metsästäessä lankoja käsissään pitävää rötösherraa oikeuteen.

The Protector on puhdasverinen Jackie Chan -elokuva, jonka taustavoimissa häärää pääosin länsimaalainen tuotanto. Toisin sanoen kyseessä on näyttelijän lahjoja esittelevä ala-arvoinen toimintaleffa, jonka koreografiat ja stuntit herättävät lähinnä kaipuun pääosaesittäjän klassikkojen suuntaan. Kiinalaistähti kyllä tekee paikoin näyttäviäkin uhmanloikkia ja suorituksia, mutta enimmän osan ajasta kohtauksista uupuu tyystin niiden tarvitsema draivi.

Glickenhaus keskittyy tuotannossaan kuitenkin oman väkivallalla ja paljaalla pinnalla shokeeraavan vision esittelyyn, minkä rinnalla Chanin hieman kevyempi akrobatiailottelu tuntuu niin kovin irralliselta. Elokuva ei osaa päättää, onko se kieliposkessa tehty kyttäleffa vai brutaali alamaailman kuvaus, ja tekijät yrittävät kokeilla onneaan hieman molempien ääripäiden kanssa. Tuotannossa ohjaajan kanssa suivaantunut Chan leikkasikin ja kuvasi osin uusiksi elokuvasta yhtenäisemmän version Aasian markkinoille.

The Protector on ylenpalttisen tummanpuhuva kasaritoiminta, joka vaihtaa tyylilajiaan ja laatuaan vartin välein. Ilman pääosaesittäjä Jackie Chanin nimeä kannessa elokuva ei olisi koskaan noussut edes tietoisuuteen.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
27.11.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuva jättää toivomisen varaa, vaikka se olisi julkaistu DVD:lle. Tuolloinkin ainoastaan välttävään laatuun yllättävä anti on kauttaaltaan pehmeä, rakeinen ja väreiltään aavistuksen lattea. Myös mustan taso heittelehtii kohtauksesta toiseen, eikä se saavuta missään vaiheessa luonnollista syvyyttä.

Dolby Digital 5.1 -ääniraita jää kuvan tapaan keskivertoa heikommaksi. Tilaääniä käytetään kyllä hyödyksi, mutta tehosteiden pannaus näiden välillä on kaukana luonnollisista siirtymistä. Tehosteäänet ovat myös korostetun esillä.

Lisämateriaalin tärkein anti on Jackie Chanin Aasian markkinoita varten leikelty parempi versio, joka karsii elokuvasta kaiken turhan lätinän, lisää lähitaisteluiden osuuksia sekä esittelee muutaman täysin uuden sivujuonteen tarinaan. Valitettavasti kuvanlaadullisesti tämä siirto on alkuperäisteosta vieläkin heikommassa kunnossa.

Lisäksi levylle on tallennettu alkuperäistraileri ja kuvagalleria.