Still Mine

Julkaisuvuosi: 2012
Still Mine
S

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
102 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Tuottaja: 
Muuta: 
Kiitokset VLMedialle arvostelukappaleesta.

MEDIA

Still Mine
Still Mine
Still Mine
Still Mine

Michael McGowanin ohjaama ja käsikirjoittama Still Mine on lämminhenkinen draama rakkaudesta, perustuksista ja muutoksesta. Yli kuusi vuosikymmentä yhdessä eläneille Morrisoneille (James Cromwell ja Geneviéve Bujold) muutos saapuu rouvan heikentyneen terveydentilan ja modernisaation seurauksena, minkä vuoksi mies ryhtyy rakentamaan uutta, sopivampaa taloa omalle tontillensa. Omistusoikeus, perinnetieto ja ammattitaito eivät vain enää riitä nykyisessä byrokraattisessa maailmassa.

Tositapahtumiin perustuva Still Mine on yhtä paljon nykyistä yhteiskuntaa kritisoiva kuin rakkauden ylä- ja alamäistä kertova draama. Kerronnallisesti elokuva rakentuu päähenkilön ja virkamiesten välisen asuntokiistan ympärille, minkä kautta McGowan paljastaa nykyisten säädösten, lakien ja lupien paikoin täydellisen järjettömyyden ja byrokraattisen koneiston totaalisen hullunkurisuuden. Pelkästään yksi virkamiehen antama leima puutavarassa voi toimia erona muutoin täydellisen moitteettomasti pykätyn rakennelman laillisuuden ja laittomuuden välillä, mikä jo itsessään on vain yksi hätkähdyttävä esimerkki nykymaailmamme alati valvotummaksi muuttuneesta menosta.

Elokuva on silti yhteiskunnallisista lähtökohdista huolimatta enemmän kahden henkilön välinen tarina, johon muun tematiikan tapaan liittyy kiinteästi muutos. Irenen pahenevat muistiongelmat pakottavat tämän aviopuolison ylipäätään käynnistämään uuden asunnon rakennusurakan, mutta yhtäältä toistuvat katkokset verottavat myös avioparin auvoista suhdetta. Toistuvat uudelleenselitykset, ihmettelyt ja vaarantilanteet tuovat uudenlaisen särön ennen niin rauhaisaan eloon, mutta toisin kuin voisi kuvitella, tekijät eivät ryhdy kirjoittamaan tästä väen väkisin dramatiikkaa.

McGowanin käsikirjoitus saakin kunnian kuvastaa vanhempien ihmisten yhteiseloa vakuuttavalla lämmöllä ja asiaankuuluvalla arvokkuudella. Suuri osa kiitoksista valuu toki myös erinomaiselle näyttelijäkaksikolle, jotka herättävät hahmot ja heidän välisen siteen todella eloon. Craig ja Irene Morrison paljastuvatkin toisiaan äärimmäisen paljon rakastavaksi ja yhtä paljon nähneeksi pariskunnaksi, jotka synkimmilläänkin ovat aina toistensa tukena. Heidän välisissä kohtauksissa hohkaakin uskomatonta lämpöä ja sydämellisyyttä, jotka niin Cromwell kuin Bujold kanavoivat upeasti suoritustensa kautta.

Still Mine on hyväntuulinen rakkaustarina iäkkäästä pariskunnasta, joiden ainoa ase muutosta vastaan ja siitä selviytyäkseen on toinen toisensa.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
04.06.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Kuva heittelehtii erinomaisen ja keskinkertaisen välimaastossa. Muutamat lähiotokset toistuvat upean terävinä ja yksityiskohtaisina, mutta laajempia kulmia vaivaa ikävä pehmeys. Värimaailma on sen sijaan onnistuneen elävä, joskin mustan taso jää aavistuksen harmaaksi. 

Dolby Digital 5.1 -miksaus hoitaa elokuvan vähäeleisen tarjonnan moitteetta. Dialogiin perustuva äänimaailma toistuu selkeänä, ja niin sävellykset kuin luonnon omat tehosteet ympäröivät kotiteatteriympäristön vakuuttavalla läsnäololla.