Straight Outta Compton

Julkaisuvuosi: 2015
Straight Outta Compton
K-16
Päihteet
Seksi

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
147 minuuttia
Ohjaus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Straight Outta Compton
Straight Outta Compton
Straight Outta Compton

Gangsta rapin suurimpiin nimiin kuuluva, 1980-luvun lopulla perustettu N.W.A saa elämäkertakäsittelyn F. Gary Grayn uusimmasta ohjaustyöstä Straight Outta Compton. Viisihenkisen ryhmän – Arabian Prince sivutetaan elokuvassa jostain syystä tyystin – mutkikkaat vaiheet kuljetaan lähes orjallisesti läpi porukan perustamisesta alkaen, mutta toisin kuin hip hop -genren ilmiliekkeihin sytyttänyt alkuperäiskokoonpano, jää itse elokuva varsin kliiniseksi kronikaksi.

Jonathan Hermanin ja Andrea Berloffin käsikirjoitus raksii kuin orjallisesti kaikki tärkeimmät hetket ja tapahtumat räp-ryhmän loistonpäiviltä. Porukan kasaaminen, läpimurto, levytyssopimukset, auktoriteettivastaisuus, riidat jäsenten välillä, kuolemat ja soolourat nostetaan kyllä tunnollisesti esille, mutta samaan syssyyn sivutetaan monet porukan jäsenet kyseenalaisempaan valoon saavat asiat. Vihaisiksi, nuoriksi miehiksi elokuvaversion N.W.A jää ilman sitä ryhmän nimessä kuulutettua asennetta, eikä artisteihin tai itse ryhmään tuoda kunnolla syvyyttä.

Valittujen palojen kautta kerrottu nousu ja tuho jääkin Straight Outta Comptonin suurimmaksi rasitteeksi. Yhtenäisen langan uupuessa kokemus jää kovin etäiseksi. Gray tyytyy selittämään esimerkiksi poliisiväkivallan yksittäisen tapahtuman kautta, minkä seurauksena syntyy kuin taikaiskusta ryhmän tunnetuimpiin hitteihin lukeutuva Fuck tha Police. Vielä aneemisemman käsittelyn saa varsinaisen biisin kulttuurillisen vaikutuksen kuvaaminen, ja sama irrallisuus vaivaa koko elokuvaa. Selkeiden sidosten ja syy-seuraussuhteiden sijaan Straight Outta Compton on kuin kokoelma parhaita paloja ilman dramaturgiaa.

Straight Outta Compton on siitä huolimatta varsin viihdyttävä teos – jopa ryhmästä tuntemattomalle katsojalle. Tietynlaisesta kliinisyydestä huolimatta Gray onnistuu nimittäin ujuttamaan sovitukseensa edes hitusen asennetta, josta kiittäminen on tosin pitkälti elokuvaan valittujen kappaleiden. Siinä, missä kuvallisuudella ei saavuta kohtausten tarvitsemaa tunnetilaa, täysillä blastaavat biisit auttavat. Ryhmän moninaiset vaiheet ovat myös karsittuina varsin mielekästä seurattavaa, mikä kannattelee omalta osaltaan kerrontaa.

Oman osansa kannattelevuuteen antavat myös onnistuneet näyttelijät, jotka tulkitsevat roolinsa niin ulkoisesti kuin taitojensa osalta moitteetta. Toki hahmokuvausten osalta hivenen pinnalliseksi jäävä käsikirjoitus evää jälleen täyden potentiaalin saavuttamisen, sillä tekijät tyytyvät lähinnä alustamaan esikuvansa alun lyhyillä introilla, eikä henkilöihin juuri kajota enää sen jälkeen. Dr. Dren musiikillinen luovuus ja Ice Cuben poliittinen vihaisuus käyvät kyllä välittömästi ilmi, mutta heistä ei juuri sen enempää saada irti. Toisaalta MC Ren ja Dj Yella jäävät taas täysin ilman minkäänlaista antia elokuvalle.

Straight Outta Compton ei ole aivan niin voimakas elämäkertaelokuva kuin aihepiiriltä olisi voinut odottaa, mutta se on siitä huolimatta varsin viihdyttävä musiikkiteos yhdestä aikamme merkittävimmistä artistiryhmistä.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
15.02.2016
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Elokuvan yleinen tummanpuhuva ilme toistuu julkaisussa terävästi ja lähdemateriaalille uskollisena. Tarkkuus nostaa esille yksityiskohtia niin vaatetuksessa kuin taustoissa, ja mustan monet sävyt tuovat kohtauksiin upeasti syvyyttä. Värimaailma on yleisilmeestä huolimatta luonnollinen.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on julkaisun kohokohta, ja etenkin elokuvan sävellysrikas taustamusiikki saa arvoisensa kohtelun. Tilaerottelu yltää silti myös varsinaisen maailman tapahtumiin, joiden antimia kierrätetään vakuuttavan immersiivisesti ympäri kuuntelutilaa. Dynamiikka pysyykin kauttaaltaan elävänä ja vakuuttavana. Matalia taajuuksia hyödynnetään aktiivisesti läpi elokuvan, ja ääniraita kokonaisuutena on erinomainen.

Kommenttiraidalla kuullaan ohjaaja F. Gary Grayta, joka tarjoaa kattavan ja faneille ehdottoman selonteon elokuvan ja bändin taustoista, kuvausteknisistä asioista, näyttelijöistä, teemoista, musiikista sekä kaikesta näihin liittyvistä.

Noin puolituntinen making of -dokumentti on pilkottu pääosin parin minuutin mittaisiin pätkiin, joissa käsitellään niin alkuperäisen N.W.A:n syntyä ja vaikutusta, elokuvan valittujen kohtausten kuvauksia kuin oikeiden näyttelijöiden löytämistä rooleihin. Koosteiden lyhyys tekee valtaosasta yksittäisistä videoista turhan pintapuolisia, mutta joukkoon mahtuu myös muutama vähän mehukkaampi katsaus.

Lopuksi levylle on tallennettu vielä poistettuja kohtauksia sekä leikattu musiikkiesitys.