This is Where I Leave You

Julkaisuvuosi: 2014
This is Where I Leave You
K-12
Päihteet
Seksi

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
103 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Warner Bros. Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

This is Where I Leave You
This is Where I Leave You
This is Where I Leave You
This is Where I Leave You

Shawn Levy kokoaa yhden dysfunktionaalisen perheen saman katon alle sovittaessaan Jonathan Tropperin This Is Where I Leave You -kirjan valkokankaalle. Kirjailijan itsensä adaptoima draama seuraa Altmanin suvun vaiheita, kun aikuisikään ennättäneet lapsukaiset joutuvat edesmenneen isänsä kuolintoivetta kunnioittaen viettämään lapsuudenkodissaan viikon verran aikaa yhdessä, minkä aikana tunteilta ja menneisyydeltä ei voida välttyä.

Perheen arkeen sukelletaan pääosin Jason Batemanin esittämän Juddin saappaissa, joskin elokuvan edetessä perheen kukin neljästä sisaruksesta sekä heidän äiti saavat ruutuaikaa hahmonsa lihavoittamiseksi. Lajityypille tuttuun tapaan yksikään henkilöistä ei ole millään tapaa valioyksilö, vaan kaikilla heistä on omat ongelmat ja huolet selvitettävänä. Vaikka toisinaan elokuva tuuppaa draamaa vähän liian läpinäkyvästi kohti haluttua päämäärää, välttävät tekijät silti viemästä kerrontaa liian siirappisille poluille.

Moniongelmaiset hahmot tuntuvat siitä huolimatta paikoin turhan käsikirjoitetuilta, mikä nakertaa hieman sekä hahmojen että elokuvan aitoutta. Toisaalta elokuvan komediallinen puoli syntyy pääasiallisesti juuri näistä hieman keinotekoisemmista hetkistä, jotka tasapainottavat hienosti kerronnan dramaattisempaa puolta menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin. Hahmot ovat myös kaukana selkeistä karikatyyreista, vaikka kunkin taustat on rakennettu tuttujen arkkityyppien pohjalta. Monet kohtaukset onnistuvat silti tavoittamaan jotain todellista ja tunteikasta.

Jälkimmäisen taustalla on pitkälti erinomaiset näyttelijät ja ennen kaikkea heidän yhteinen kemia. Elokuvan kannalta keskeisimmiksi hahmoiksi nousevat Batemanin ja Tina Feyn esittämät sisarukset, joihin näyttelijät tuovat normaaliroolejansa laajemman kirjon tunteita. Kaksikon välisissä kohtauksissa onkin selkeästi aistittavissa aito sisarusrakkaus ja historia, jotka onnistuvat lämmittämään sydäntä moneen kertaan. Perheen täydentävät hivenen sivuosaan jäävät Adam Driverin ja Corey Stollin esittämät veljekset sekä näiden äitiä esittävä Jane Fonda. Fondan tunteikasta roolia lukuun ottamatta muu katras jää tosin selkeästi pääosakaksikon varjoon, vaikka heillekin on kirjoitettu oma tarinanmittainen ja toisinaan varsin toimiva kehityskaari.

This Is Where I Leave You on onnistunut draama moniongelmaisesta perheestä, jonka samaan taloon lukittu arki on paikoin turhan käsikirjoitettua mutta siitä huolimatta usein kovin emotionaalista.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
09.02.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun lämpöä ja luonnollisuutta hehkuva kuva saa tukea erinomaisesta teräväpiirtosiirrosta. Tarkkuus yltää kauttaaltaan erinomaisuuteen, ja syvät mustat tuovat kohtauksiin mukavasti ulottuvuutta. Kaiken kaikkiaan jälki on kauttaaltaan kiitettävää.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus tarjoaa vakuuttavan, joskin etukanavapainotteisen kuunteluelämyksen. Dialogi ja muut tehosteet toistetaan selkeästi ja paikannuksen osalta tarkasti. Takakanavia sekä matalia taajuuksia käytetään hyödyksi säästeliäästi, mutta silti hyvin elokuvan äänimaailmaa tukien.

Kommenttiraidalla kuullaan käsikirjoittaja Jonathan Tropperia ja ohjaaja Shawn Levya, jotka analysoivat elokuvaansa moniulotteisesti ja -säikeisesti läpi raidan. Asiaa käydään niin tuotantoteknisestä vinkkelistä kuin tematiikan ja tarinan osalta, sekä kirjan ja elokuvan välisistä eroista.

Points of Departure on neljään osaan jaettu 20-minuuttinen katsaus elokuvan tuotantoon, jossa käydään läpi henkilöhahmojen välisiä suhteita sekä näiden näyttelijäsuorituksia.

Julkaisun pienemmistä koosteista vastaavat Gospel According to Rabbi Boner, jossa näyttelijä Ben Schwartz tulittaa vitsejä omaan tahtiin, samalla kun tekijät kertovat hahmon synnystä. The Narrative Voicessa Tropper ja Levy keskustelevat puolestaan hieman lisää elokuvasta.

Lisäksi levylle on tallennettu noin vartin edestä poistettuja kohtauksia.