Counselor, The

Alkuperäinen nimi: 
The Counselor
Julkaisuvuosi: 2013
The Counselor
K-16
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
15.11.2013
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
117 minuuttia

MEDIA

The Counselor
The Counselor
The Counselor
The Counselor

Arvostettuna kirjailijana paremmin tunnettu Cormac McCarthy on hivuttautunut kuluvan vuosituhannen puolella myös elokuvafanien tietoisuuteen toimimalla pohjana muun muassa sellaisille menestysteoksille kuin Menetetty maa ja Tie. Tästä huolimatta kahdeksankymmenen vuoden kypsään ikään ennättänyt lahjakkuus ei ole tarttunut itse käsikirjoitukseen vasta kuin vuonna 2013, jolloin uutta aluevaltausta yritetään elokuvalla The Counselor.

Michael Fassbender esittää elokuvan nimikkohahmoa, lakimiestä, joka siirtyy paremman rahan toivossa lain toiselle puolelle auttamaan huumebisneksissä. Huolettoman tuntuisen päätöksen takaa paljastuu kuitenkin kuolettavan karu todellisuus, josta ei ole enää paluuta entiseen.

Vanha sanonta omassa lestissä pysymisestä pätee valitettavasti tässäkin tapauksessa. Cormack kirjoittaa ehkä Pulitzer-palkittuja säkeitä romaaneissaan, mutta leffaformaatissa samat rivit ovat vaille jännitettä tai luonnollisuutta. Kyynisen maailman kuvaajana kirjailija onnistuu kyllä erinomaisesti, mutta hahmojen filosofiset lätinät naisista ja ahneudesta – vaikkakin mielenkiintoiset – tuntuvat kovin irrallisilta.

Valitettavasti näihin saatetaan silti käyttää tuhottoman paljon aikaa, tai siunata niille kokonaisia kohtauksia ilman, että ne tuovat varsinaiseen maailmaan yhtään mitään. Monin paikoin turhanpäiväisten monologien tarkoitus jääkin hämäräksi tai peittelemättömän alleviivaavaksi. Kun elokuvan alussa kuvaillaan pitkin sanankääntein erästä tappotapaa, ei ole kovinkaan vaikea arvata, miten jokin hahmoista päättää lopputeksteihin mennessä päivänsä.  

The Counselor ei ole kuitenkaan yksinomaan McCarthyn ongelmalapsi. Ohjaajana komentoja jakanut Ridley Scott sekä eturivin kermasta koostuva näyttelijäkaarti (Cameron Diaz, Penélope Cruz, Brad Pitt, Javier Bardem) ovat osana hengettömän tuotteensa koneistoa, jonka rattaat pyörivät tuskallisen hitaasti – ja jonka katsominen on kuvainnollisesti yhtä kiinnostavaa kuin nimenomaisten rattaiden katsominen. Kyyninen maailma välittyy ehkä puheissa, mutta se ei missään vaiheessa tunnu tunnelmassa. Jännityksestä tai hahmoihin samaistumisesta ei ole tietoakaan, mikä tuotantoon pakatun lahjakkuuden huomioiden on osaavien tekijöiden surullista hukkakäyttöä. 

The Counselor on kyyninen mutta hengetön rikostrilleri, jonka pitkissä lätinöissä ei ole kunnollista tarttumapintaa saati kerronnallista vetävyyttä.