Deepwater Horizon

Julkaisuvuosi: 2016
Deepwater Horizon
K-12
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
30.09.2016
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
107 minuuttia

MEDIA

Deepwater Horizon
Deepwater Horizon
Deepwater Horizon
Deepwater Horizon

Meksikonlahden öljyonnettomuus vuonna 2010 saa kuutisen vuotta tapahtuman jälkeen oman elokuvasovituksen Deepwater Horizonista. Öljyteollisuuden pahimpiin öljyvuotoihin lukeutuva onnettomuus saastutti Yhdysvaltain rannikkoa satojen kilometrien alueelta ja vuoti karkeiden arvioiden mukaan noin 800 000 kuutiometriä öljyä mereen aiheuttaen suurta vahinkoa meren ja rannikon eliöille. Valtavat ympäristövaikutukset eivät tosin saa elokuvassa tilaa edes sivuviitteinä.

Peter Berg tuo linssinsä eteen sen sijaan varsinaisen onnettomuuteen johtaneet syyt ja sen välittömät, räjähdysherkät seuraukset, joiden vuoksi 11 ihmistä menetti henkensä. Syypäitä tapahtumaan oli todellisuudessa monia, mutta elokuva oikoo mutkat suoriksi ja nostaa syyttävän sormen vain ja ainoastaan siihen helpoimpaan pahaan; dollarit silmissä taustalla häärivään öljy-yhtiö BP:hen. Muut toimijat Deepwater Horizon esittää joko viattomina uhreina tai epäitsekkäinä sankareina.

Kärjistetyn korostettu alleviivaus tekee onnettomuuden taustalla kytevät lukuisat tulenarat poliittiset kysymykset tarpeettomiksi, sillä mustavalkoisen hyvä-paha-asetelman vuoksi kaikki nyanssit hiotaan pois. Räikeä kontrasti saa myös henkilöhahmot näyttäytymään kovin yksiulotteisilta ja unohdettavilta. Poliittisen elokuvan sijaan kyseessä onkin pienikokoinen katastrofielokuva, jossa maailmanlaajuisen uhan sijaan tapahtumat on rajattu ainoastaan öljynporauslautalle.

Onneksi sellaisenaan Deepwater Horizon onnistuu tavoitteessaan varsin hyvin. Berg jatkaa edellisen ohjaustyönsä Lone Survivorin jalanjäljissä tavoitellessaan mahdollisimman realistista kerrontaa. Tapahtumien likellä pysyttelevä kamera on omiaan välittämään onnettomuuden kaoottisuuden katsojalle saakka, kun valkokangas peittyy liekkien, räjähdysten ja lian jatkuvaan kakofoniaan. Jännite on parhaimmillaan äärimmäisen kireä, mutta lapsuksiakin riittää riittämiin, kun pakolliset sankarivaiheet pistetään käyntiin. Myös emotionaalista latausta haetaan pienimmän mahdollisimman tekijän kautta muutoin täysin sivuseikaksi jäävän kotirintamavaimon avulla.

Deepwater Horizon ei ota kantaa sen kummemmin vuonna 2010 tapahtuneen suuröljyonnettomuuden poliittisiin tai ympäristöllisiin tekijöihin, vaan keskittyy sen sijaan tarjoamaan puhdasta katastrofiviihdettä totuttua pienemmässä mittakaavassa.