Hacksaw Ridge - aseeton sotilas

Alkuperäinen nimi: 
Hacksaw Ridge
Julkaisuvuosi: 2016
Hacksaw Ridge - aseeton sotilas
K-16
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
18.11.2016
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
139 minuuttia

MEDIA

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas
Hacksaw Ridge - aseeton sotilas
Hacksaw Ridge - aseeton sotilas
Hacksaw Ridge - aseeton sotilas

Mel Gibson palaa kymmenvuotisen paastonsa jälkeen kameran taakse ohjatakseen hieman toisenlaisen kärsimysnäytelmän toisen maailmansodan rintamakauhuista. Tositapahtumiin perustuva Hacksaw Ridge - aseeton sotilas kertoo jenkkien armeijan lääkintämiehestä, Desmond T. Dossista, joka palkittiin urhoollisuudestaan rintamalla Yhdysvaltain korkeimmalla sotilasansiomitalilla, vaikka hän ei ampunut laukaustakaan koko sodan aikana.

Robert Schenkkanin sekä Andrew Knightin käsikirjoitus siirtää valkokankaalle Dossin elämän ja sovittaa historian ensimmäisen Medal of Honorilla palkitun aseistakieltäytyjän tärkeimmät vaiheet fiktiiviseen muottiin. Gibson käy kirjoittajineen orjallisesti läpi päähenkilöä muovanneet tapahtumat alkoholisti-isästään, taustalle jäävästä tyttöystävästä sekä helvetillisestä koulutusjaksosta ja sitäkin helvetillisemmästä sodasta lähtien – unohtamatta tietenkään rintamalla tehtyjä urotekoja. Sodasta palattuaan Dossin arvioitiin kantaneen noin 75 haavoittunutta sotilasta turvaan rintamalta.

Elokuvien ainaisena ongelmana on tapahtumien tiivistäminen tällä kertaa reiluun kahteen tuntiin, mikä ei riitä sovittamaan Gibsonin näkemystä kerronnallisesti vetävään kuosiin. Tiukemman fokuksen sijaan tekijät käyvät lävitse koko Dossin elämänkaaren, mikä varsinkin elokuvan alkupuolella tarkoittaa teennäisiä kohtauksia päähenkilön luonteenpiirteiden alleviivaamiseksi katsojille. Persoonallisuuksien rankat yksinkertaistukset saavat myös hahmot tuntumaan kovin etäisiltä, mikä ei puolestaan auta samaistuttavuudessa, kun luodit alkavat lopulta lentää kypärien yli. Ulkoisesti tyylikkäistä puitteistaan huolimatta Hacksaw Ridgen henkilöhahmot jäävätkin kasvottomiksi, vaikka näyttelijäsuorituksissa itsessään ei ole vikaa.

Gibsonin tuotantoon törmänneet saavat kuitenkin haluamansa, kun varsinainen pommitus käynnistyy. Tulta ja tappuraa huudatetaan koko tienoon täydeltä, eikä veren ja suolenpätkien suhteenkaan säästellä kuvatessaan sotaa koko sen karmeudessaan. Kuvauksessa on tähdätty realistiseen kaaokseen, jossa rintamalinjojen suunnat vaihtuvat useaan otteeseen yhden vuorokauden aikana. Kaiken kauhun keskellä taivaltaa kuitenkin Andrew Garfieldin esittämä Doss, joka omaan uskoonsa nojaten ja sisäiseen rohkeuteensa turvaten säntää vihollislinjojen taakse pelastamaan niin omia kuin vihollistenkin sotilaita heitteillejätöltä.

Valkokangas-Dossin urhoollisuudesta saadaan muutamaan otteeseen irti tekijöiden hakemia tunnetiloja, joskin näitä tukemaan rakennetut tehokeinot ovat tuttuja ja turvallisia konventioita elokuvanteon manuaalista. Gibsonille uskollisesti uskolla on vahva jalansija tapahtumien kulussa, mutta myöskään huumoria ei ole täysin unohdettu. Yhdistettynä armeijatovereiden veljeyteen Hacksaw Ridge tarjoaakin lopulta kliseisen kirjon genretavaraa sen faneille, mutta lopputulos ei ole lainkaan pöllömpi – se ei tosin myöskään ole mitenkään uniikki. Rintaman ajankulun ja urotekojen tiivistäminen yhteen vuorokauteen saa jälkimmäisen puoliskon tuntumaan hivenen hätäiseltä katsaukselta Dossin historiallisiin tekoihin.

Hacksaw Ridge - aseettoman sotilaan myötä Mel Gibson palaa takaisin parrasvaloihin, mutta miehen tositapahtumiin perustuvassa sotaelokuvassa ei ole ohjaajan parhaimmiston joukkoon. Brutaali ja äänekäs sota on kouriintuntuva kokemus, vaan hahmot itsessään jättävät toivomisen varaa.