Mad Max - ukkosmyrsky

Alkuperäinen nimi: 
Mad Max Beyond Thunderdome
Julkaisuvuosi: 1985
Mad Max - ukkosmyrsky
K-16

ARVOSANA

Elokuva: 
1,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
0,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
107 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Warner Bros. Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Mad Max - ukkosmyrsky
Mad Max - ukkosmyrsky
Mad Max - ukkosmyrsky
Mad Max - ukkosmyrsky

Neljässä vuodessa ja amerikkalaisella rahoituksella voi saada ihmeitä aikaan – eikä aina parempaan päin. Näin on käynyt valitettavasti myös George Millerin Mad Max -saagan kolmannessa osassa, Beyond Thunderdomessa, jossa tunnutaan unohtavan kaikki, mitkä tekivät kahdesta ensimmäisestä genren merkkiteoksia.

Mel Gibson jatkaa nimikkohahmonsa tulkintaa elokuvassa, jossa yhteiskunnan sortuminen on muuttunut tuntemattomasta syystä ydinsodaksi. Radioaktiivistuneen maailmankuvan lisäksi valtaosa autoin käydyistä toimintakohtauksista on korvattu Gladiaattorit-ohjelmaan sopivalla taisteluareenalla ja aiempaa humoristisemmalla otteella. Vaan mikä kaikkein pahinta, Mad Max Beyond Thunderdome on astunut aikalaistensa tapaan ansoista karmeimpaan: tenavalaumaan. (Tina Turner jää niukasti kakkoseksi - toim. huom.)

Lapset ovat kyllä olleet aina läsnä läpi Mad Max -trilogian, mutta kolmas osa vie touhun äärimmilleen. Yksittäisen villin sijaan Beyond Thunderdome esittelee kokonaisen alaikäisten kylän, jotka – edelleen hyvin oudosti ilmaantuneen – ydintuhon jälkeen ovat erkaantuneet sivistyksestä ja perustaneet oman yhteisön aavikon laitamille. Hävettävän huonojen vitsien, vaivaannuttavien roolisuoritusten ja teennäisten kohtaloiden jälkeen touhu on valitettavasti vasta alkamassa, kun Max joutuu luottamaan uusiin ystäviinsä kukistaakseen vanhan vihollisensa.

Muutoksista anteeksiantamattomin koskee silti itse päähenkilöä. Ensimmäisen osan hulluuden rajamailla kulkenut perheellinen poliisi ja toisen osan kyyninen erakko muodostivat loogisen jatkumon, jolla ei ole enää mitään tekemistä William Wallace -lettiä hulmuttavan versio 3.0:n kanssa. Max on Beyond Thunderdomessa vitsejä laukova persoonaton tusinasankari, jonka inhimillistämisyrityksessä on hävitetty miehen etuliitteen enteilevä hulluus.

Mad Max Beyond Thunderdome on häpeäpilkku muutoin loistokkaassa postapokalyptisessä saagassa. Alkuperäisteosten kylmäävän tunnelman ja kiihkeän toiminnan sijaan kolmososa esitteleekin ärsyttävät tenavat ja Tina Turnerin.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
14.08.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Tummanpuhuva kuva saa asianmukaisen käsittelyn. Syvät mustat toistuvat luonnollisina ja tuovat kuvaan kunnon ulottuvuutta. Myös terävyys on kauttaaltaan hyvä, joskin se heikkenee hivenen aina kun kohtauksissa on enemmälti kohinaa.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus toistaa monivivahteisen äänimaailman selkeästi ja tarkasti. Tilakanavat kierrättävät rikkaan ympäristön luonnollisesti ympäri kotiteatteriympäristöä oli kyseessä sitten kaupungin melske tai aavikolla puhaltava tuuli. Paikoitellen kakofoniaan yltävästä soundista huolimatta dialogi toistuu aina terävänä.

Lisämateriaalina on ainoastaan elokuvan traileri.