Inside Out - Mielen sopukoissa

Alkuperäinen nimi: 
Inside Out
Julkaisuvuosi: 2015
Inside Out - Mielen sopukoissa
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
28.08.2015
Valmistusmaa: 
Kesto: 
102 minuuttia

MEDIA

Inside Out - Mielen sopukoissa
Inside Out - Mielen sopukoissa
Inside Out - Mielen sopukoissa
Inside Out - Mielen sopukoissa

Pixar ei tyydy uutuusanimaatiossaan tarjoamaan enää pelkkää visuaalista kanavaa studion työntekijöiden mielikuvitukselliselle luovuudelle. Sen sijaan Inside Out - Mielen sopukoissa vie katsojat kirjaimellisesti mielen syövereissä tapahtuvalle seikkailulle, jossa pienen tytön tunteikas elämänvaihe kuvataan samanaikaisesti ulkoa- ja sisältäpäin.

Studion uutukainen seuraa nuorta Rileyta (Kaitlyn Dias), joka muuttaa perheensä mukana San Franciscoon. Tuttu ja turvallinen kotiympäristö muuttuu kertarysäyksellä uudeksi ja pelottavaksi, kun vanhat kaverit, harrastukset ja koko entinen elo jäävät kilometrien päähän. Samaan aikaan Rileyn pääkopassa Ilo (Amy Poehler), Suru (Phyllis Smith), Pelko (Bill Hader), Viha (Lewis Black) ja Inho (Mindy Kaling) yrittävät pitää mielen pirteänä odottamattomista haasteista huolimatta.

Ohjaaja Pete Docterin oman tyttären tunteiden myllertämistä nuoruusvuosista inspiraation saanut Inside Out on huikea matka kasvuiän moninaisiin koettelemuksiin ja niistä selviytymiseen, joita studio onnistuu käsittelemään yhtaikaa hellyttävästi, aidosti, hauskasti ja jännittävästi. Ihmiselon tunteiden koko laaja kirjo hyödynnetäänkin hallitusti mukaansatempaavaksi mutta samalla informatiiviseksi katselukokemukseksi, joka viihdyttää kaiken ikäisiä.

Tarinallisen rungon muodostavat päähenkilön pääkopassa viihtyvät tunteet, joiden oma huikea seikkailu mielen syövereissä tutustuttaa katsojat samalla aivojen toimintaan. Rileyn ulkoinen maailma toimii elokuvassa todellisuuden tapaan informaation vastaanottimena, mutta tapahtumien varsinaiset vaikutukset tulkitaan pään sisällä, jossa Ilo ja Suru pyrkii palaamaan takaisin päätukikohtaansa. Matkansa varrella heidän kauttaan päästään näkemään pikaisesti niin mielikuvituksen, muistojen kuin unien syvempiä toimintamekaniikoita, jotka on kuorrutettu studiolle tyypillisen huumorin alle – unohtamatta niitä ärsyttäviä korvamatoja.

Temaattisesti elokuva pyörii luonnollisesti tunteiden ja kasvun ympärillä. Inside Out kuvaa periaatteellisella tasolla nuoruuden murroskohtaa, jossa turvallisesta lämmöstä siirrytään ensimmäisen kerran kylmään todellisuuteen, mutta käytännössä kerronnan ydinsanoma säilyy universaalina ikään katsomatta. Elämässä muutokset ovat vääjäämättömiä, eivätkä ne kaikki ole aina välttämättä sillä hetkellä mukavia, mutta juuri nämä hetket kasvattavat ja muokkaavat henkilön persoonaa kohti uutta. Inside Out julistaakin rohkeasti, ettei tunteitaan pidä – tai saa – hävetä, vaan suru, viha, pelko ja inho kuuluvat normaaliin ihmiseloon siinä missä ilokin. Jatkuva, väkinäinen positiivisuus ei ole yksinkertaisesti tervettä.

Mielikuvituksellisen ja tunteikkaan kerrontansa tueksi Pixar on luonut jälleen kerran ilmiömäisen yksityiskohtaisen ja elävän maailmaan, jonka piilotetuissa detaljeissa riittää etsittävää ja hihitettävää lukuisille katselukerroille. Värikäs anti tarjoaakin riemastuttavan reissun mitä ihmeellisimpiin päänsisäisiin maailmoihin, joissa rinta rinnan kulkevat omituiset otukset, kekseliäät huomiot ja sydäntä murskaavan koskettavat hetket.

Inside Out - Mielen sopukoissa on tunteiden täytteinen sukellus pienen tytön mieleen ja kasvukipuihin, joita värittävät Pixarille ominainen hauskuus, värikkyys ja seikkailullisuus.