Isku Kolumbiaan

Alkuperäinen nimi: 
Clear and Present Danger
Julkaisuvuosi: 1994
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Kesto: 
141 minuuttia
Ohjaus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Fox-Paramount Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Isku Kolumbiaan
Isku Kolumbiaan
Isku Kolumbiaan
Isku Kolumbiaan

Harrison Fordin toinen koetus ikonisena Jack Ryanina elokuvassa Isku Kolumbiaan onnistuu edellistä yritystä huomattavasti paremmin. Tom Clancyn suosittuun kirjasarjaan perustuvan elokuvan ohjaksissa häärii edelleen Phillip Noyce, mutta käsikirjoitustiimiin on rekrytoitu osaavampaa väkeä Donald Stewartin, Steven Zaillianin ja John Miliuksen muodossa. Lopputuloksena syntyvä kaksi ja puolituntinen trilleri edustaa Jack Ryan -elokuvien parhaimmistoa.

CIA:n analyytikko Jack Ryan joutuu todellisen koetinkiven eteen, kun mies ylennetään sairaustapauksen vuoksi tiedustelupalvelun johtotehtäviin. Samaan aikaan presidentti käynnistää laittoman sotaoperaation kolumbialaista huumekartellia vastaan Ryanin tietämättä, mutta kun tärkeitä henkilöitä kaatuu molemmin puolin rajaa epäilyttävissä olosuhteissa, alkaa salainen vyyhti hiljalleen purkautua.

Isku Kolumbiaan on Jack Ryan -sovitus parhaimmillaan ja tarjoaa roolihahmon katsojille kaikkein omimmassa ympäristössään: agentuurin avotoimistoissa. Clancyn ideoima sankari on aina viehättänyt enemmän älyn- kuin voimanlahjoillaan, minkä ymmärtävät myös käsikirjoittajakolmikko. Elokuva kuljettaakin rinnan kahta eri kerrontaa, jossa toisessa Ryan kerää ja analysoi saamiaan johtolankoja yrittäessään päästä jäljille tämän rinnalla nähtävän laittoman operaation ja sen päällepäsmäreiden jäljille.

Ratkaisun myötä elokuvan jännite muodostuu nimenomaan lain molemmin puolin yltävään herkulliseen dramaturgiaan, jossa useampi taho yrittää pitää lankoja käsissään toistensa tietämättä. Juoni seuraakin yhtälailla Ryanin rinnalla tämän petollisia virkaveljiä kuin Kolumbiasta käsin operaatiota johtavaa agenttia (Willem Dafoe) ja tämän kohteena olevan huumekartellin metkuja. Monitasoinen kerronta ei muodostu missään vaiheessa liian monimutkaiseksi, mutta tarjoaa sen sijaan lukuisia erinomaisia kohtauksia, joista etenkin muuan koneeseen hakkerointi on editoitu edelleen ilmiömäisen upeasti.

Elokuva ei tosin unohda tyystin genren vaatimaa actionia. Dafoen esittämän Clarkin johtama sotilasoperaatio tarjoaa mukaansatempaavaa sissitoimintaa, eikä Ryankaan jää täysin vaille kenttäoperaatioita. Vaikka elokuvan jännittävimmät hetket käydään toimistolla, ovat muutamat räjähdysalttiimmat kohtaukset rakennettu niin ikään varsin vakuuttavin vedoin. Tekijät himmaavat myös onnistuneesti Ryanin supersotilaallisia ominaisuuksia sarjan aiemmasta osasta ja keskittyvät sen sijaan hahmon nokkeluuteen.

Harrison Ford loistaakin Jack Ryanina, jonka näyttelijä tulkitsee nyt ensimmäistä kertaa uskottavaksi hahmoksi. Mies tuo rooliinsa sopivan annoksen veijarimaista kujeilua, mutta pitää hahmon silti uskottavana mutta määrätietoisena henkilönä, joka antaa tarvittaessa ohjakset asiantuntevimmille kavereille. Tuotannon muu kööri loitsii suorituksistaan niin ikään kerrontaa kokonaisvaltaisesti tukevan kokemuksen, ja etenkin Henry Czerny apulaisohjaaja Robert Ritterinä tuo erinomaisen vastapainon Fordin esittämälle Ryanille. 

Isku Kolumbiaan on hyvin rakennettu poliittinen trilleri, joka luottaa toimintapainotteisuudestaan huolimatta hieman älykkäämpään lähestymistapaan.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
04.06.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Teräväpiirtosiirto tuo julkaisun näyttävästi nykyaikaan. Tarkkuus on kauttaaltaan onnistunut, vaikka jääkin jossain määrin formaatille asetetuista standardeista. Alkuperäismateriaalista on kuitenkin puskettu viimeisetkin detaljit irti, ja luonnolliset värisävyt sekä syvät mustan tasot viimeistelevät kokonaisuuden upeasti.

Dolby TrueHD 5.1 -miksaus tarjoaa onnistuneen HD-päivityksen ikääntyneelle ääniraidalle. Tilanluonnin osalta kohtaukset tarjoavat kiitettävän monipuolisen kuunteluympäristön, jossa tehosteet sijoitetaan tarkasti oikeaan tilaan kolmiulotteisessa ympäristössä. Etenkin toimintakohtausten aikana tilakäyttö on erinomainen ja sitä tuetaan paikoin varsin muhkealla alapäällä.

Puolituntinen Behind the Danger on oppikirjamainen katsaus ja ylistyslaulu elokuvan tuotantoon, jossa tekijät kertovat tuotannosta ja näyttävät samalla kulissien takaista materiaalia muun muassa näyttävistä toimintakohtauksista. Lisäksi levylle on laitettu elokuvan traileri.