Medusan perintö

Alkuperäinen nimi: 
Bourne Legacy
Julkaisuvuosi: 2012
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
135 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Pictures Finlandille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Robert Ludlumin alkuperäisteosten pohjalta rakennettu Bourne-sarja jatkaa neljänteen osaansa käsikirjoittaja Tony Gilroyn avuin. Tällä kertaa myös ohjaajana toimiva Gilroy luo aiempien osien rinnalle uuden sivujuonteen, jonka avulla studio pystyy ratsastamaan Bournen maineella ilman alkuperäistä pääosanäyttelijää Matt Damonia. Medusan perintö aloittaakin saagan käytännössä kokonaan alusta, vaikka tapahtumat sijoittuvat kronologisesti päällekkäin Medusan sinetin kanssa.

Sarjan aiempien osien tapahtumat pakottavat Yhdysvaltain puolustusministeriön eliminoimaan kaikki yhteytensä päivänvaloa kestämättömiin sotilasprojekteihin. Toiminnan seurauksena suljetaan myös huippusalainen Outcome-operaatio, jonka geenimanipuloituihin agentteihin kuuluu Aaron Cross (Jeremy Renner). Hallituksensa jahtaamana Cross ryhtyykin taisteluun oman eloonjäämisensä puolesta, mutta selvitäkseen lääkityksensä aiheuttamista sivuvaikutuksista hän tarvitsee niin ikään tappokäskyn saaneen Marta Shearingin (Rachel Weisz) apua.

Ensimmäiset kolme Bourne-elokuvaa toivat piristettä ummehtuneeseen toimintagenreen lisäämällä kineettisten yhteenottojen kylkeen älykkäästi rakennetun juonen. Medusan perintö palaa puolestaan takaisin älyttömyyteen. Tony ja Dan Gilroyn käsikirjoitus vie touhun naurettavuuden puolelle tuomalla kuvioihin aiempaa vaikutusvaltaisempia järjestöjä ja toinen toistaan kehittyneempiä sotilasprojekteja. Juonellisesti uusilla muutoksilla ei lopulta ole edes minkäänlaista lisäarvoa, mikä heikentää entisestään elokuvan kerronnallista iskevyyttä.

Valitettavasti elokuvan menevämpi osuus ei ole juuri sen onnistuneempi. Gilroy hallitsee kyllä dramaattisen rytmityksen, mutta varsinaiset toimintakohtaukset ovat muutamaa kamera-ajoa lukuun ottamatta kovin persoonattomia. Jeremy Rennerin fyysisesti vaativat stuntit ovat paikoin toki upeaa katsottavaa, ja muutamat koreografiat riittävän intensiivisiä, mutta kokonaisuutena otokset jäävät useimmiten perin tylsiksi.

Muutoin Renner hoitaa pääroolinsa varmoin ottein. Bournea inhimillisempänä ilmestyksenä Aaron Cross saa Rennerin tulkinnassa paikoin surumielisiäkin sävyjä, mutta siitä huolimatta takaumakerronnan avuin rakennettu hahmo jää kovin pliisuksi. Tunteellista puolta korostetaan Crossin ja Rachel Weiszin esittämän Shearingin välisellä suhteella, joka kannattelee ilmeisesti sarjan tulevia osia. Crossia jahtaavana agenttina nähtävä Edward Norton ei pääse oikeuksiinsa yksipuolisessa roolissaan.

Medusan perintö vie toiminnallisen sarjan uusille urille. Muuttuneet kuviot on saatu yhdistettyä suhteellisen hyvin osaksi suurempaa rakennetta, mutta juonellinen liioittelu muistuttaa Bourne-perintöä enemmän geneeriseltä perustauhkalta.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
09.01.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuvanlaatu on odotetusti huippuluokkaa. Terävät ja luonnolliset värisävyt piirtävät kohtaukset upeasti ruudulle, ja veitsenterävä tarkkuus häikäisee yksityiskohtien paljoudella. Ilmiömäinen kontrasti saa alkun lumen hohkamaan valkoisena ja nurkkien syvät mustat huokumaan uhkaavuutta.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on eläväinen hiljaisimmillaankin ja suorastaan aggressiivinen parhaimmillaan. Kanavaerottelu luo jatkuvan immersiivisen ympäristön puskien iholle niin vuoriston kylmän viiman kuin toimintakohtauksien viuhuvat luodit. Tilakäyttö on muutenkin äärimmäisen monipuolinen. Tuntuva LFE-kanava tuo kohtauksiin ja James Newton Howardin sävellyksiin huomattavasti potkua.

Informatiivisella kommenttiraidalla ohjaaja-käsikirjoittaja Tony Gilroy, käsikirjoittaja Dan Gilroy, leikkaaja John Gilroy, kuvaaja Robert Elswit, apuohjaaja Dan Bradley ja tuotantosuunnittelija Kevin Thompson tarjoavat koko keston edestä järkyttävän määrän tietoa monipuolisesta tuotannosta eri näkökulmista.

Kuusi lyhyttä koostetta muodostavat löyhän making of -dokumentin, jossa käsitellään päällisin puolin elokuvan uutta suuntausta, toimintakohtausten toteutusta ja näyttelijävalintoja. Kolme poistettua kohtausta on puolestaan mahdollista katsoa ohjaajan kommenttien kera.