Metsästäjä ja talvinen taistelu

Alkuperäinen nimi: 
The Huntsman: Winter's War
Julkaisuvuosi: 2016
Metsästäjä ja talvinen taistelu
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
22.04.2016
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
114 minuuttia

MEDIA

Metsästäjä ja talvinen taistelu
Metsästäjä ja talvinen taistelu
Metsästäjä ja talvinen taistelu
Metsästäjä ja talvinen taistelu

Saksalainen satu Lumikista on vuosien varrella saanut monenlaisia tulkintoja, joista Grimmin veljesten muunnelma sekä Disneyn piirretty ovat iskostuneet useimpien mieleen. Elokuvasovitusten osalta viimeisin kerta on vuonna 2012 ilmestynyt Lumikki ja metsästäjä, joka loihti tarusta omanlaisen toimintaelämyksen. Muutamaa vuotta myöhemmin tarinalle tuodaan jatkoa, joskin kelkasta on pudotettu itse Lumikki.

Vuoden 2012 sovituksen kaksikosta jälkimmäinen, metsästäjä, nousee jatkon pääosaan Metsästäjässä ja talvisessa taistelussa. Cedric Nicolas-Troyan ohjaustyö on samanaikaisesti esi- ja jatko-osa alkuperäisteokselle kuvaten Chris Hemsworthin esittämän nimikkosankarin vaiheita puolin ja toisin tuttua satua, jota jatketaan tällä kertaa metsästäjän ja tämän rakastetun Saran (Jessica Chastain) välillä.

Metsästäjän ja talvisen taistelun uudeksi pahikseksi on nostettu Emily Bluntin esittämä jääkuningatar Freya, jonka kylmäävistä opeista ovat lähtöisin myös pääosakaksikko. Hahmo jää tosin monin osin kovin latteaksi tapaukseksi, joskin samaa voi sanoa melkein kaikista ruudulla olevista hahmoista. Edellisosasta kankaalle palaa myös Charlize Theronin tulkitsema kuningatar Ravenna, joskin näyttelijän presenssi elokuvassa on pitkälti taustavaikuttajana tutun kuvastimen kautta.

Evan Spiliotopoulosin ja Craig Mazinin käsikirjoitus pyrkii tosin silti tuomaan lisäsäikeitä nelikkoon luoden dramaattiset siteet kunkin välille. Näiden käsittely ja ennen kaikkea toteutus jää vain genrelle tyypillisen puolivillaiseksi, ja niin päähenkilöiden uudelleen sikiävä rakkaus kuin kuningatarsisarusten motiivit toimivat tiukasti tarinan- ja tapahtuman kuljettajina aidon kehityksen sijaan. Isompaa tematiikkaa rakkaudesta vaivaa niin ikään kankean väkisin väännetty ajatus lemmen hehkusta läpi lumen ja jään, minkä kertoja nostaa esiin ennen alku- ja lopputekstejä – toki itse jääkuningatar on myös hieman alleviivaavaa paatosta sanomalle.

Alkuperäisteoksensa lailla kyseessä on kuitenkin pääasiallisesti kevyen komediallinen toimintaelokuva, joten lemmen liehuja jäähdytellään tasaisin väliajoin erinäisillä taistelukohtauksilla. Kalpoja pääsevät heristelemään tasaisesti sekä Hemsworth että Chastain kovin geneerisissä ja tietokonetehostetuissa kohtauksissa, joiden leikkaus tekee kaikkensa sekoittaakseen katsojan. Huumoriantia tarjoavat puolestaan vaihtelevan tasoisesti kääpiönelikkoa esittävät Nick Frost, Rob Brydon, Sheridan Smith ja Alexander Roach, sekä Hemsworthin tavaramerkiksi muodostunut hymy, josta tekijät eivät tunnu saaneen tarpeekseen.

Metsästäjä ja talvinen taistelu tarjoaa kovin tavanomaisen ja persoonattoman toimintaelämyksen, jonka alkuperäissatuun liittyvät siteet ovat parhaimmillaankin vain hatarat. Ilman tuttua kuvastinta ja pariin otteeseen kuultavaa Lumikin nimeä raina menisikin täydestä nimettömänä fantasiahöttönä.