Mike ja Dave häädeittejä vailla

Alkuperäinen nimi: 
Mike and Dave Need Wedding Dates
Julkaisuvuosi: 2016
Mike ja Dave häädeittejä vailla
K-12
Päihteet
Seksi

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
08.07.2016
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
98 minuuttia

MEDIA

Mike ja Dave häädeittejä vailla
Mike ja Dave häädeittejä vailla
Mike ja Dave häädeittejä vailla
Mike ja Dave häädeittejä vailla

Nykyisen rivoutta korostavan komediatrendin joukkoon saapuu uutena tulokkaana Jake Szymanskin Mike ja Dave häädeittejä vailla, joka paljastaa nimessään jo kaiken tarpeellisen elokuvan juonesta. Deittejään vailla ovat puolestaan veljeksiä tulkitsevat Zac Efron ja Adam Devine, jotka nappaavat seurakseen Anna Kendrickin ja Aubrey Plazan esittämän kaksikon todistaakseen vanhemmillensa, että he pystyvät käyttäytymään myös sivistyneesti sukujuhlissa. Valitettavasti arvon leideillä on kuitenkin omat suunnitelmat häiden ajaksi.

Tositapahtumiin osittain perustuvan elokuvan on kynäillyt valkokankaalle Andrew Jay Cohen ja Brendan O’Brien, joiden käsikirjoitus yhdistää genren viimeaikaiset suuntaukset yhdeksi nätiksi nipuksi. Tuotannon suurin ongelma onkin nimenomaan sen kasvottomuus kymmenien kanssakilpailijoiden joukossa. Vitsit, hahmot ja juonenkulku on nähty jo satoja kertoja ennen, eikä Mike ja Dave häädeittejä vailla onnistu sen suhteen tuomaan mitään originellia genreen. Elokuvalla on tosin hetkensä, mikä pelastaa sen vajoamasta heti ensimetreiltä lähtien syvälle unohduksiin.

Menoa myös edesauttaa tunnelman yleinen keveys ja katsojille asti saakka hehkuva asenne. Reikäpäinen premissi on tuotu onnistuneesti valkokankaalle, ja Stanglen veljesten naiivin huoleton asenne vetää aluksi puoleensa. Myös vastapariksi väkisin värväytyvät Kendrick-Plaza-duo antaa hyvän vastuksen pojille, ja näyttelijät pääsevät rellestämään itselleen hieman epätyypillisissä rooleissa mielensä kyllyyksiksi. Nelikon toilailuissa on toisinaan aitoja ilon hetkiä – sekä vaivaannuttavan ylinäyteltyjä rimanalituksia – mutta nämä uhkaavat ehtyä mitä pidemmälle elokuvassa päästään.

Lähdemateriaalista huolimatta käsikirjoitusta on jouduttu lisäksi täyttämään runsaalla tauhkalla, jolla ei kerronnan kannalta ole mitään merkitystä. Yksittäisiksi jäävät kohtaukset toimivatkin lähinnä näyttelijöiden omina improvisaatiohetkinä, jotka eivät vie hahmoa tai tarinaa mihinkään suuntaan mutta joissa osanottajat pyrkivät pistämään toistaan paremmiksi rivouksien suhteen. Kuvauspaikalla varmasti toimineet hauskuudet eivät valitettavasti näy suotuisalla tavalla katsojalle saakka.

Mike ja Dave häädeittejä vailla on persoonaton lisäys nykyiseen komediagenretarjontaan, jonka saturaatiopiste saavutettiin jo vuosia sitten. Alun hyvästä fiiliksestä ja muutamista onnistuneista heitoista huolimatta kokonaisuus ei vaan nouse millään muotoa muistettavaksi.