Renfield

Julkaisuvuosi: 2023
Renfield-elokuvan virallinen juliste
K-16
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
14.04.2023
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
93 minuuttia

MEDIA

Renfield-elokuvan päähenkilöt Nicolas Cage ja Nicholas Hoult katsovat jotakin
Renfield-elokuvan päähenkilöt Nicholas Hoult ja Awkwafina katsovat jotakin
Renfield-elokuvan päähenkilö Nicolas Cage Draculana
Renfield-elokuvan henkilöt istuvat tuoleilla

Kauhukirjallisuuden klassikoihin lukeutuva Dracula on valkokankaiden ikisuosikki, jonka tuorein sovitus sysää kulmahampaisen verenimijän sivurooliin. Nimensä mukaisesti Chris McKayn ohjaama Renfield keskittyy sen sijaan tämän kuuliaiseen palvelijaan, Renfieldiin (Nicholas Hoult), joka on alkanut kyllästyä herransa jatkuvaan paapomiseen ja kaipaa omaa elämää. Läheisriippuvaisesta suhteesta on tosin vaikea irtaantua kivuttomasti, kun toinen osapuoli sattuu olemaan murhanhimoinen epäkuollut (Nicolas Cage).

Robot Chicken -sarjan riveistä pongahtaneen McKayn uutuuselokuva on riemastuttavan hurmeinen kauhukomedia, joka toimii epävirallisena jatko-osana Tod Browningin alkuperäiselle Draculalle vuodelta 1931. Robert Kirkmanin ja Ryan Ridleyn käsikirjoittama leffa keskittyy nimenomaan Renfieldin ja Draculan välisen myrkyllisen suhteen purkamiseen, joskin ripottelee sekaan runsaasti splatteriksi kelpaavaa goreilua ja huumoria. Lopputulos ei välttämättä edusta leffataiteen ylväintä rintamaa, mutta sen viihdearvoa ei käy kieltäminen.

Viihtyvyydestä saa ensisijaisesti kiittää Draculan roolissa villiintynyttä Cagea, joka ei ainoastaan pääse viimein unelmaroolinsa kimppuun vaan saa hyödyntää myös näyttelijälle ominaisen ilmaisuvoimasta tulkintaansa koko sydämen kyllyydestä. Cage on sivuroolistaan huolimatta eittämättä Renfieldin kirkkain – ja hervottomin – tähti, jonka luontainen ylinäyttely sopii kuin nakutettu mielenvikaisen kreivin bravuuriin. Näyttelijä selkeästi nauttii roolinsa tarjoamasta revittelystä täysin rinnoin, eikä lopputulosta ja tulkin tekemiä valintoja voi ihailla kuin virne naamalla.

Huumori ei tietenkään nojaa täysin Cagen harteilla, mutta Houltin osuus kerronnassa on selkeästi toimia tarinan sydämenä. Näyttelijä sopii vastinparinsa lailla täydellisesti naiivin ja hivenen kadoksissa olevan nuorukaisen nahkoihin, kun tämä yrittää löytää elämäänsä raiteet niin tukiryhmän kuin ystävällisen poliisin (Awkwafina) kautta. Draculan ja Renfieldin suhteen peilaaminen juuri läheisriippuvuuden kautta on lisäksi ajatuksena nerokas ja paikka paikoin hulvaton, mutta valitettavasti siinä piilevää herkullista potentiaalia ei onnistuta täysin hyödyntämään. Vitsi tuntuukin jääneen puolitiehen, mikä on kokonaisuuden kannalta sääli.

Tekijät eivät onneksi jää asian suhteen liiaksi harmittelemaan, vaan vievät tarinaa eteenpäin ruumiita kasaavalla vauhdikkuudella. Veristä toimintaa tahditetaan kieli reilusti poskessa, eikä irtoraajoilta tai litratolkulla roiskuvalta vereltä vältytä, kun Shohreh Aghdashloon ja Ben Schwartzin johtama rikollisjengi sekaantuu kuvioihin. Teknisesti toteutus on vähän liiaksi tietokonetehosteiden varassa, mutta läträävän toiminnan räävitön hauskuus viedään onneksi sen verran räikeästi yli, ettei siihen ennätä liiaksi kiinnittää huomiota. Kuvaus jää tosin etenkin John Wick: Chapter 4:n vanavedessä auttamattomasti vajaaksi, mutta asenne pysyy sentään kohdallaan.

Renfield on hurmeinen sovitus ikonisen kauhuhirviön ja tämän hivenen nössykän apulaisen toksisesta suhteesta, joka iskee vaarnan suoraan katsojan naurulihaksiin. Roolissaan ilakoivan Cagen ja yltiöpältisen goreilun ristitulituksessa on vaikea olla viihtymättä koko puolitoistatuntista.