Jacques Tati: The Ultimate Complete Collection

Julkaisuvuosi: 2015
Jacques Tati: The Ultimate Complete Collection
S

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
1 098 minuuttia
Ohjaus: 
Näyttelijät: 
Muuta: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.

Ranskalaisauteur Jacques Tatin nousi Euroopan tunnetuimpien ja arvostetuimpien koomikoiden joukkoon neljänkymmenen vuoden uransa aikana. Kameran molemmin puolin viihtynyt taiteilija muistetaan ennen kaikkea Mr. Hulot -hahmostaan sekä tarkkaavaisista, huumorin keinoin esitellyistä piikeistä silloista elämänmenoa kohtaan. Nämä samat huomiot ovat kestäneet aikaa myös yllättävän hyvin.

Jacques Tati: The Ultimate Complete Collection sisältää käytännössä miehen koko uran yhdessä paketissa. Julkaisu sisältää teräväpiirtoon restauroituna hänen kaikki kuusi kokopitkää elokuvaa sekä seitsemän lyhytelokuvaa, jotka hän on näyttelemisen ohella joko ohjannut tai käsikirjoittanut.

Julkaisun yksittäisten kokoillan elokuvien arvostelut voit lukea alta:

Kokoelman viimeiselle levylle on sen sijaan tallennettu seitsemän lyhytelokuvaa, jotka esittelevät mielenkiintoisella tavalla ohjaajan kehityksen ennen kaikkea kameran takana. Vuosina 1934,1935 ja 1936 julkaistut Etsitään kovanaamaa, Rattoisa sunnuntai ja Harjoittele vasenta koukkuasi ovat vielä visuaalisesti kovin tavanomaisia, mutta esittelevät jo tässä vaiheessa ohjaajan miimikon lahjat. Monet kolmikossa nähdyistä sketseistä ovatkin siirtyneet sellaisinaan myös miehen myöhempään tuotantoon.

Vuonna 1946 julkaistu Kirjeenkantajan koulu on Tatin ensimmäinen soolo-ohjaus, ja tuotannossa alkaa näkyä jo visuaalista estetiikkaa harrastavan ohjaajanalun herääminen. Reilun vartin pituinen lyhytelokuva kääntyikin sittemmin kokopitkäksi Lystikkääksi kirjeenkantajaksi, joka sisältää valtaosan esikuvansa tapahtumista ja vitseistä jossain määrin muunneltuna.

Iltakurssi vuodelta 1967 on humoristisen fiktiiviseksi opetusvideoksi tallennettu kooste ohjaajan miimikkorepertuaarista. Iltakoulun opettajana esiintyvä Mr. Hulot käykin puolituntisessa lyhytelokuvassaan läpi ohjaajan tunnetuimpia hahmoja, kuten kalastajaa, tenniksen pelaajaa ja ratsastajia, opettaessaan miimikon alkeita innokkaille kuulijoilleen.

Julkaisun kaksi viimeistä lyhytelokuvaa poikkeaa sen sijaan Tatin muusta tuotannosta. Talon erikoisuus on outo pienelokuva perheleipomon yhdestä arkipäivästä, jonka aikana kaupassa vierailee puljun kanta-asiakkaat. Huumorin tai selkeän punaisen langan sijaan kyseessä on vain eräänlainen realistinen kuvaus leipurin ja sen asiakkaiden arjesta.

Tatin viimeiseksi elokuvaksi jäi hänen tyttärensä Sophien viimeistelemä jalkapalloaiheinen Forza Bastia -dokumentti, joka keskittyy tatimaiseen tapaan itse jalkapallon sijaan sitä seuraavaan yleisöön. Ystävänsä pyynnöstä Korsikaan paikallisjoukkueen finaaliottelua kuvaamaan tullut ohjaaja päättikin uransa kauniisti siirtymällä lopullisesti elokuviensa eräänlaisesta fiktiivisestä dokumentinkerronnasta aitoon dokumenttiin.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
25.03.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun yksittäisten elokuvien kuva- ja äänimiksauksen laadusta voit lukea tarkemmin kunkin elokuvan omasta arvostelusta.

Lyhytelokuvien laatu vaihtelee laidasta laitaan, eikä näiden restauroitiin ole käytetty niin paljon aikaa ja vaivaa kuin kokoillan elokuviin. Laatu on silti kauttaaltaan hyvää alkuperäismateriaaliin nähden, vaikka roskia ja muita artefakteja on toisinaan aina havaittavissa.

Sama koskee myös lyhytelokuvien ääniraitoja. Laadullisesti epätasaiset miksaukset kadottavat toisinaan äänen tai saattavat pomppia kesken kohtauksen eri korkeuksissa, mutta pääsääntöisesti ne hoitavat tehtävänsä kohtalaisesti.

Kokoelman viimeiselle levylle tallennettujen lyhytelokuvien lisäksi julkaisu sisältää puolituntisen syynäyksen Tatin työskentelytapoihin, elämään ja sommitelmiin nimeltä Professor Gaudet's Lessons. Äänessä on jälleen Stephane Goudet, jonka oppitunneiksi ristityt osiot käsittelevät aina yhtä tiettyä osa-aluetta ohjaajan elämästä.