Mad Max

Julkaisuvuosi: 1979
Mad Max
K-16

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
3 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
0,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
93 minuuttia
Ohjaus: 
Tuottaja: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Warner Brosille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Mad Max
Mad Max
Mad Max
Mad Max

George Millerin vuonna 1979 ilmestynyt debyytti Mad Max on monille elokuvasarjan faneille se kaikkein vähiten tunnetuin osa. Australialainen ozploitaatio menestyi kyllä omien rajojen sisällä ennätyksellisen hyvin, mutta se ei koskaan saavuttanut samanlaista suosiota Amerikassa – muualla päin maailmaa kyllä. Kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt jatko-osa nimettiinkin suosiolla Asfalttisoturiksi (The Road Warrior), jottei alkuperäisen nimen perässä pyörinyt kakkonen olisi kummastuttanut liiaksi katsojia.

Lähitulevaisuuden Australiassa nykyinen yhteiskuntajärjestelmä on kaatunut. Valtavaa mannerta halkovia valtateitä hallitsevat väkivaltaiset jengit ja näitä ruotuun pistävät maantiepoliisit, joiden oikeuden käsite ei ole enää pitkään aikaan eronnut juuri lainsuojattomien moraalittomuudesta. Viimeisten kunniallisuuden rippeiden kanssa taistelee myös Max (Mel Gibson), virkavallan luottokaahari, aviomies ja isä.

Pienibudjettisena aikakautensa tuotteena Mad Max on selkeä genreteos. Shokkiarvoon ja raadollisuuteen luottava väkivaltaelokuva, jonka ehein terä on tylsistynyt aavistuksen ajan saatossa, mutta joka onnistuu yhä viiltämään paikoin syvältäkin. Yhtäältä se peilaa aikakautensa pelkoja järjestystä vastaan kapinoineita moottoripyöräjengiläisiä kohtaan ja oikeastaan myös rakentaa koko anarkistisen dystopiansa tämän kauhuskenaarion ympärille. Maailman, joka villin lännen tapaan elää auvoisasti turvassa siihen saakka, kunnes lainsuojattomat lehmipojat ratsastavat kaupunkiin.

Lännen teema on muutoinkin vahvasti läsnä elokuvan kerronnassa, mikä korostuu toisaalta myös australialaisen erämaan armottomuuden vuoksi. Moottoripyöräjengiläiset ja heitä yksin kaitsevat poliisit autojensa rateissa piirtävät autioon horisonttiin selkeät yhtymäkohdat sheriffeistä ja rosvoista. Samaan tapaan klassiset kaksintaistelut ovat osa katukuvaa, joskaan piinaavaa jännitystä ei laukaise revolveri, vaan satojen hevosvoimien ärhäkkyydellä jylläävät moottorit muskeliautojen sisuksissa.

Elokuva tosin muistetaan parhaiten sen nelipyöräisten metallihevosten edelleen varsin aggressiivisista kaahauskohtauksista, joiden raju autenttisuus on yksinomaan tuotannon pienen budjetin syytä. Pellin romuttavat ja tunnelmallisen vauhdikkaat kuolonrallit ovat aidonnäköisiä nimenomaan siksi, että ne ovat aitoja. Tosin vaille kiitosta eivät jää myöskään Millerin ja kuvaaja David Eggbyn visuaalinen silmä kuin Cliff Hayesin ja Tony Patersonin kohtaukset kineettiseksi muuttanut kättenjälki leikkaushuoneessa.

Mad Max on säilyttänyt vuosien saatossa sen saman anarkistisen ja vauhdikkaan kerronnan, joka näyttää samalla nykyisille kaahauselokuviksi itseään kutsuville tekeleille, kuinka vauhdin ja vaaran tuntu taltioidaan oikein.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
14.08.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Teräväpiirtosiirto on vaihtelevaa laatua. Kohinaisessa kuvassa on jäljellä hitunen roskaisuutta, mutta muutoin laatu on pääosin erinomainen ottaen huomioon elokuvan budjetin ja iän. Etenkin terävyys ja värisävyt toistuvat valoisissa kohtauksissa upealla tarkkuudella, mutta heikommassa valaistuksessa kuva jättää toivomisen varaa.

DTS-HD MA 5.1 -ääniraita tuo ekstrapotkua ja ulottuvuutta alkuperäiseen monoraitaan, joka on myös sisällytetty levylle. Valitettavasti uusi miksaus on tehty englanninkielisen dubbauksen pohjalta.

Lievästä keinotekoisuudesta huolimatta lisäbiteillä kuorrutettu monikanavamiksaus mylvii ärhäkkäästi. Ylimääräinen ulottuvuus tuo kaahaukseen elävyyttä kierrättämällä äänimaailmaa kaahaavien autojen tahdissa, ja takakanavat toistavat nimenomaan bensahirviöiden rouhean soundin ja autojen törmäykset.

Lisämateriaalin osalta levylle on tallennettu ainoastaan elokuvan traileri.